Ulaştırma Bakanlığı, Çin’de 2023 yılında da yüksek kaliteli kalkınmayı ve ulaşım ağının modernizasyonunu hızlandırmaya devam ettiğini açıkladı. Bakan Li Xiaopeng, konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında, yılın bütününde ulaşım sistemine toplam 3,9 trilyon yuan (548,7 milyar dolar) tutarında sabit yatırım gerçekleştirildiğini söyledi. Li, toplam 2 bin 776 kilometre yüksek hızlı tren demiryolu inşa edildiğini ve 7 bin kilometre kadar otoyol inşa edilip kullanıma açıldığını bildirdi.

Geçen yıl ülkede bin kilometre düzenlenmiş su nakliye rotası açıldı ve havalimanlarının sayısı 259 oldu. Ayrıca ülkenin, en küçükleri de dahil olmak üzere, tüm yerleşim birimleri için posta hizmeti güvence altına alındı. Rakamlar, 54,75 milyar tonluk kargonun 2023 yılında taşınarak bir önceki yıla kıyasla yüzde 8,1 ve 2019 yılına kıyasla da yüzde 16,9 oranlarında fazlalık kaydedildiğini gösteriyor.

Yine 2023 yılında, toplam 61,75 milyar kişi bölgeler arasında seyahat etti. Bu sayı da önceki yıla kıyasla yüzde 30,9 oranında bir artış gösterirken pandeminin başladığı 2019 yılına kıyasla ise yüzde 0,8 oranında artış gösterdi. Çin ölçeğinde mevcut ve inşa halinde olan konteyner terminallerinin sayısı küresel düzlemde Çin’i ilk sıraya taşıdı. 

Bütün bunlara ek olarak ülkenin ilk yerli yapım dev transatlantik cruise gemisi Adora Magic City, 1 Ocak 2024 itibarıyla ilk yolculuğuna çıktı. Yine ilk yerli üretim sivil yolcu uçağı C919 da resmen ticari döngüye katıldı.

Kırsal bölgeye 2,5 milyon kilometrelik yol yapıldı

Bakan Li Xiaopeng, son 10 yılda Çin’in kırsal kesimlerinde 2,5 milyon kilometrelik karayolu inşa edildiğini veya yenilendiğini, 2023 yılı sonu itibarıyla ülke genelindeki kırsal karayollarının toplam uzunluğunun 4,6 milyon kilometreye ulaştığını belirtti. Kırsal bölgelerdeki 63 bin hasarlı köprünün yenilendiğini aktaran Li, Çin genelinde koşulları karşılayan tüm ilçe ve köylerde otobüs seferlerinin başlatıldığını ve kentsel ve kırsal bölgelerin giderek daha dengeli ulaşım hizmetlerinden yararlandığını dile getirdi.

Hibya Haber Ajansı