Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Zhang Xiaogang, Çin ordusunun Güney Çin Denizi bölgesinde Çin’in hak ve çıkarlarını ihlal girişimlerine kararlılıkla karşılık vereceğini açıkladı.

Filipinler ve ABD kısa süre önce ortak deniz tatbikatı ve hava devriyesi düzenledi, aynı dönemde Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun Güney Harekat Alanı Komutanlığı Güney Çin Denizi’nde deniz ve hava kuvvetlerinin katılımıyla ortak devriye gerçekleştirdi. Filipinler deniz haklarından vazgeçmeyeceğini ve Çin gemilerinin uluslararası düzenlemelere aykırı bir şekilde Filipinler Sahil Güvenliği’nin gemilerine yaklaştığını iddia etti.

Bugünkü basın toplantısında, Güney Çin Denizi'ndeki son gelişmelere değinen Zhang, Filipinler'in bölge dışı devletlerin desteğiyle bölgede üstünlük kurmaya çalışmasının ve sözde ortak tatbikatlar veya devriyeler düzenleyerek bunları kışkırtmasının, Güney Çin Denizi Tarafları Eylem Deklarasyonu'nun ruhuna aykırı olduğunu ve bölgenin barış ve istikrarına zarar verdiğini belirtti. Zhang, ABD'nin bu konuda bir taraf olmadığını, dolayısıyla tarafsız olma taahhüdüne bağlı kalması ve meseleye karışmaması gerektiğini vurguladı.

Filipinler'in asılsız ve kötü niyetli iddialarına değinen Zhang, Filipinler Sahil Güvenliği’ne bağlı gemilerin Çin'in Huangyan Adası çevresindeki sulara defalarca yasa dışı giriş yaptığını hatırlattı. Çin'in bu duruma karşı yasalara uygun uyarılarda bulunarak ve engel oluşturarak tedbirli bir şekilde hareket ettiğine işaret eden Zhang, Çin’in Huangyan Adası ve çevresindeki sular üzerinde tartışmasız egemenlik haklarına sahip olduğunu yineledi. Zhang, Filipinler'i yanlış yoldan dönmeye çağırarak, devlet egemenliği ve denizcilik haklarını korumaya devam edeceklerini söyledi.

Zhang, Güney Çin Denizi'nin bölge ülkelerinin ortak yurdu olduğunu belirterek, ilgili ülkelerle diyalog ve müzakere yoluyla mevcut anlaşmazlıkları çözme konusunda ısrarcı olduklarını ifade etti. Sözcü Zhang, Çin ordusunun Güney Çin Denizi bölgesindeki herhangi bir kışkırtma girişimine kararlılıkla yanıt vereceğini tekrarladı.

Hibya Haber Ajansı