Bolat, Türkiye ekonomisinin son 14 çeyrektir sürekli büyüdüğünü, 2023 yılında Orta Vadeli Programın tahmininin üzerinde, yüzde 4,5 oranında büyüme kaydettiğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin, 2023 yılında, 37 üyesi olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldığını, Gayrisafi Yurt İçi Hasılanın tarihte ilk kez 1,1 trilyon dolar seviyesine ulaştığını ve kişi başına gelirin yüzde 23 artışla 13 bin 110 dolara yükseldiğini aktaran Bolat, değerlendirmesine şöyle devam etti:

''Türkiye ekonomisi 2023 yılının birinci çeyreğinde yüzde 4,0, ikinci çeyreğinde yüzde 3,9, üçüncü çeyreğinde yüzde 6,1 ve son çeyreğinde yüzde 4,0 oranında büyümüştür. Böylece Türkiye ekonomisinde son 14 çeyrektir büyüme devam etmiştir. 2023 yılında Orta Vadeli Program tahmininin üzerinde yüzde 4,5 oranında büyüme kaydedilmiştir. Bu büyüme performansı ile ülkemiz verisi 37 üyesi olan OECD ülkeleri arasında ikinci sıradadır. 2023 yılında Türkiye ekonomisinde ilk defa bir trilyon dolar eşiği aşılmış ve Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tarihte ilk kez 1,1 trilyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Böylece ülkemizde kişi başına milli gelir yüzde 23 oranında artış ile 13 bin 110 dolara yükselmiştir.''

Bakan Bolat, 2023 yılında yatırımların büyümeye katkısının artarak devam ettiğine işaret ederek, ''Ayrıca, yılın ikinci yarısından itibaren mal ve hizmet ihracatındaki artışların etkisi ile büyümenin talep bileşenleri daha dengeli bir yapıya dönmüş, mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı olumlu gerçekleşmiştir. Büyümeye ilişkin veriler, üretim, istihdam, yatırım, ihracat öncelikleri çerçevesinde oluşturduğumuz hükümet programının olumlu sonuçlarını göstermektedir.'' görüşünü aktardı.

2024 yılında mal ve hizmet ihracatında sağlanacak artışlarla, mal ve hizmet ithalatında düşüşler neticesinde, dış ticaretin ekonomik büyümeye olumlu katkı vermesinin beklendiği dile getiren Bolat, şunları kaydetti:

''Dış ticaretin desteklediği ekonomik büyüme ile bir taraftan üretim artışının ve istihdamın sürdürülmesi sağlanırken, diğer taraftan iç talebin enflasyon üzerindeki etkisi zayıflamaktadır. Ticaret Bakanlığı olarak ticaret diplomasini güçlendirme, ihracatını artırma, rekabet gücünü yükseltme ve ülkeyi yatırımlar için cazibe merkezi haline getirme amacıyla çalışmalara durmaksızın devam ediyoruz.''

Hibya Haber Ajansı