Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD’de makro veri gündemi yoğun seyretti. Kişisel gelirler Ocak ayında piyasa beklentisi olan %0,4’ün üzerinde %1,0 açıklanırken, kişisel harcamalar verisi beklentilere paralel %0,2 seviyesinde gerçekleşti. PCE Deflator verisi de beklentilere paralel gerçekleşti. PCE Deflator Ocak ayında aylık %0,4 artışla yıllık %2,4 seviyesine yükseldi. Haftalık işsizlik başvuruları 24 Ocak haftasında beklentilerin hafif üzerinde 215 bin açıklanırken, bir önceki haftanın verisi de 201 binden 202 bine yükseltildi. Devam eden başvurular ise 17 Şubat haftasında beklentiyi aşarak 1,905 milyon seviyesinde gerçekleşti. Son olarak, bekleyen konut satışları Ocak ayında %1,5 artış göstermesi beklenirken, %4,9 azalış gösterdi. Ocak ayında görülen düşüş, Ağustos 2023’ten bu yana görülen en büyük düşüş oldu.

Piyasalar FED yetkililerinden gelen açıklamaları takip etti. Hafta boyunca FED yetkililerinin faiz indirimi ve enflasyondaki görünüme yönelik açıklamaları takip edilmişti. Dün de San Francisco FED Başkanı Daly, Atlanta FED Başkanı Bostic, Chicago FED Başkanı Goolsbee ve Clevand FED Baaşkanı Mester’in açıklamarı takip edildi. San Francisco FED Başkanı Daly, ekonomik aktivitenin güçlü olduğunu ifade ederken, hızlı faiz indirimine gerek olmadığını ancak FED yetkililerinin indirime hazır olduğunu söyledi. İstihdam piyasasındaki güçlü seyir, tüketici harcamaları ve ekonomik büyümeye ilişkin önemli bir risk görmediğini belirten Daly, ilerleyen dönemde de verilere bağlı kalmaya devam edeceklerini ifade etti. Atlanta FED Başkanı Bostic faiz indirimlerine ilişkin olarak yaz aylarında indirim döngüsüne başlanmasının uygun olabileceğini ifade ederken, enflasyonda zorlu bir yolda geçtiklerini söyledi. Chicago FED Başkanı Goolsbee ise enflasyon konusunda daha temkinli açıklamalarda bulundu. Goolsbee, tek bir enflasyon verisine bakarak hareket etmemek gerektiğini, faizlerin bulunduğu seviye itibariyle enflasyondaki düşüşün daha da hızlanacağına dikkat çekti. Son olarak, Clevand FED Başkanı Mester ise 2024 yılında üç faiz indirimi beklentisini değiştirmediğini açıkladı.Enflasyondaki fiyat gelişmelerinin yakından takip edilmeye devam edildiğini ifade eden Mester,şu ana kadar ekonominin tahminleri doğrultusunda gerçekleştiğini belirti.

ABD tahvilleri cephesinde, 2 yıllık tahvil faizi %4,61 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizi ise %4,24 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 13,84 seviyesinde 13,40 seviyesine geriledi.

ABD piyasalarında alıcılı seyir hakimdi. S&P 500 endeksi %0,52 artışla 5.096,27 seviyesinden, Nasdaq endeksi ise %0,90 artışla 16.091,92 seviyesinden ve Dow Jones endeksi ise %0,12 artışla 38.996,39 seviyesinden kapandı.

Avrupa piyasalarında ise karışık seyrin devam ettiği görüldü. DAX endeksi %0,44 artışla 71.678,19 seviyesinden ve FTSE 100 endeksi %0,07 artışla 7.630,02 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, CAC 40 endeksi %0,34 azalışla 7.927,43 seviyesinden kapanış gerçekleşti.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarındaki ilk fiyatlamalara baktığımızda alıcılı seyir takip ediliyor. Nikkei 225 endeksinde %1,84, Shanghai endeksinde %0,09, Hang Seng endeksinde %0,54 ve Nifty 50 endeksinde %0,68 artışlar takip ediliyor. Makro veri cephesinde ise, Japonya’da Jibun Bank İmalat PMI verisi ve İşsizlik Oranı; Çin tarafında ise İmalat PMI verileri açıklandı. Japonya’da Jibun Bank İmalat PMI verisi Şubat ayında 47,2 seviyesinde gerçekleşirken, daralma bölgesinde kalmaya devam etti. İşsizlik oranı tarafında ise Ocak ayında işsizlik beklentilere paralel %2,4 seviyesinde gerçekleşirken, bir önceki ayın verisi %2,4’ten %2,5’e yukarı yönlü hafif revize edildi. Çin’de Şubat ayı Caixin İmalat PMI verisi için piyasa beklentisi 50,7 seviyesindeyken, 50,9 seviyesinde açıklandı. Bir önceki ay İmalat PMI verisi 50,8 seviyesinde gerçekleşmişti.

ABD vadelilerinde ise yatay pozitif bir seyir izleniyor.

Bugün ABD’de ISM İmalat verisi; Euro Bölgesi’nde Şubat ayı TÜFE verisi ile İşsizlik Oranı takip edilecek. ABD’de Şubat ayında ISM İmalat PMI verisinin 49,1’den 49,5’e yükselmesi bekleniyor. Euro Bölgesi tarafında ise piyasa beklentilerine göre Şubat ayında TÜFE verisinin aylık %0,6 artışla yllık %2,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor.Çekirdek enflasyonun ise bir önceki aya göre 40 baz puan azalışla %3,3’ten %2,9’a gerilemesi bekleniyor. İşsizlik oranının Şubat ayında bir önceki aya göre değişiklik göstermeyerek %6,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Gelecek hafta ABD’de Şubat ayı tarım dışı istihdam verisi, ADP istihdamdaki değişim, işsizlik oranı, dayanıklı mal siparişleri, fabrika siparişleri ve haftalık işgücü istatistikleri takip ediliyor olacak. Tarım dışı istihdam verisinin Şubat ayında 193 bin seviyesinde, ADP istihdam değişimin ise 150 bin seviyesinde ve işsizlik oranının %3,7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı