*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Hafta genelinde yaşanan kayıpların ardında dün güne pozitif bir görüntüyle başlayan ve gün içerisinde de alıcılı bir görüntü sergileyen BIST100 günü yükselişle (%1,45) tamamladı. Endekste 79 hisse artı bölgede kapattı. Kamu bankalarındaki satış ve zayıf ocak ayı verisine karşın Bankacılık endeksi (XBANK) endekse paralel prim yaparken, madencilik ve bilişim sektörleri öne çıktı. Demir - çelikte ise negatif bir görüntü vardı. Haftalık menkul kıymet istatistiklerinde yabancı alımlarının birkaç haftadır durduğunu izlerken, dün KCHOL ve SAHOL de günü ekside tamamladı. Şu aşamada borsada dünkü yükselişte net bir katalizör gözlenmediğini, dolayısıyla yükselişin kısa vadeli geri çekilmenin bir tepkisi olarak değerlendiriyoruz. Bu kapsamda, 9.300 direnci aşılmadıkça aşağı yönlü riskler devam edebilir. Diğer yandan, endeksin güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Yurtdışında ise ABD'de dün piyasalar PCE verisinin sürpriz yapmamasını olumlu olarak değerlendirdi. Nasdaq %0,9 oranında yükselerek yükselişe öncülük etti. Bu sabaha bakıldığında da ABD vadelileri hafif artıda. Asya'da ise Japon Nikkei endeksi %2'ye yakın primliyken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi kısmi yükseliş sergiliyor. Veri tarafında bugün küresel çapta PMI rakamları takip edilecek. Yurtiçinde de şubat ayı imalat PMI verisi sabahtan açıklanacak. Ek olarak, ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi'nde şubat ayı öncü TÜFE rakamları da takip edilecek veriler arasında.

ABD tarafında, Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör ocak ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar ocak ayı verileri takip edildi. Buna göre, ocak ayında PCE deflatörün aylık bazda artış hızı %0,1'den beklentilerle uyumlu olarak %0,3 seviyesine yükselirken, yıllık bazda ise %2,6'dan %2,4 seviyesine yavaşladı ve böylece Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.

Çekirdek PCE deflatörün artış hızı ise aylık bazda ocakta %0,1'den beklentilerle uyumlu olarak %0,4 seviyesine yükselirken, yıllık bazda ise %2,9'dan %2,8 seviyesine hafif geriledi ve böylece Mart 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Ocak ayında kişisel gelirlerin aylık bazda artış hızı %0,3'ten %1 seviyesine yükselerek beklentilerin (%0,4 artış) üzerinde gelirken, kişisel harcamaların aylık bazda artış hızı ise beklentilerle uyumlu olarak %0,7'den %0,2 seviyesine yavaşladı.

Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 24 Şubat haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 202 bin kişi seviyesinden 215 bin kişi seviyesine beklentilerin üzerinde yükselerek son üç haftanın en yüksek seviyesinde kaydedilmekle birlikte tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürdü.

Avrupa tarafında, ECB'nin para politikasına yön vereb enflasyon verilerinden, Almanya'da şubat ayı öncü TÜFE verileri takip edildi. Buna göre, Almanya'da manşet TÜFE, aylık bazda ocakta %0,2 oranında artışın ardından şubatta %0,4 artışla beklentilerin (%0,5 artış) altında artış sergiledi, yıllık bazda ise %2,9'den %2,5 seviyesine geriledi ve böylece Haziran 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi, beklentiler ise %2,6 seviyesine gerilemesi yönündeydi.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri yayınlandı. Ekonomi, başta özel ve kamu tüketimi olmak üzere yatırım kaleminin de desteğiyle 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre (yıllık bazda) %4 büyüme ile Bloomberg beklentisi olan %3,5'in üzerinde büyüme gerçekleştirdi. 4. çeyrekte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH ise, çeyreksel bazda (bir önceki çeyreğe göre) %1 büyüme kaydetti, Bloomberg beklentisi ise dördüncü çeyrekte ekonominin, çeyreklik bazda %0,3 seviyesinde büyümesi yönündeydi.  

Yıl geneli büyüme oranına bakıldığında ise, 2022 yılında %5,5 oranında büyümenin ardından 2023 yılında ise büyüme %4,5 seviyesinde kaydedildi ve böylece OVP'deki %4,4 seviyesinde öngörülen 2023 yılı büyüme tahmininin hafif üzerinde gerçekleşti.

Milli gelir, 2022 yılındaki 15 trilyon TL'den 2023 yılı sonu itibarıyla 26,3 trilyon TL'ye yükselirken, dolar cinsinden 906 milyar USD'den 1,12 trilyon USD'ye yükseldi. Kişi başı gelir ise 2022 yılındaki 10.659 USD seviyesinden 2023 yılı sonu itibarıyla 13.110 USD seviyesine yükseldi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan şubat ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi TSİ 17.45'te ve ISM imalat sanayi endeksi verisi TSİ 18'de takip edilecek. 

Ayrıca ABD'de şubat ayı Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi nihai verisi TSİ 18'de takip edilecek. 

Diğer yandan, ABD'de konut piyasası verilerinden ocak ayı inşaat harcamaları verisi TSİ 18'de takip edilecek.
 
Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren şubat ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri takip edilecek. 
 
Öte yandan, ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi'nde şubat ayı öncü TÜFE verileri TSİ 13'te takip edilecek. Euro Bölgesi'nde manşet TÜFE aylık bazda aralıkta %0,2 oranında artışın ardından ocakta %0,4 oranında düşüş sergilemişti, yıllık bazda ise %2,9'dan %2,8 seviyesine hafif gerilemişti. Manşet TÜFE'de aylık bazdaki düşüşte, enerji dışı sanayi ürünleri fiyatlarındaki belirgin düşüş etkili olmuştu. 
 
Yurt içinde ise, TSİ 10'da şubat ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi takip edilecek. Ocak ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI, 47,4'ten 49,2 seviyesine yükselerek imalat sektöründe daralmanın yavaşladığına işaret etmekle birlikte daralma bölgesindeki seyrini yedinci aya taşımıştı, bunun yanında imalat sektörü faaliyetinde son dört aydaki en yavaş daralmaya işaret etmişti.
 
Şirket haberleri

Otokar (OTKAR, Nötr): Şirket hisse başına brüt 6,0 TL (Net: 5,4 TL) temettü ödeme kararı almıştır. Dünkü kapanışa göre temettü verimliliği %1,2 olarak hesaplanmaktadır. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi: 03.04.2024'tür.

CW ENERJİ (CWENE, Nötr): Şirket ile yurt içerisinde yerleşik bir müşteri arasında imzalanan 1,2mn USD bedelli sözleşme kapsamında, Aksaray ilinde yer alan çatı ve arazi tipi güneş enerjisi santrali devreye alınmıştır ve elektrik üretimine başlamıştır.

Emlak Konut (EKGYO, Nötr): Şirket ile Türk Hava Yolları arasında imzalanan sözleşme doğrultusunda ihale edilen Ticaret ve Sosyal Donatı İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi'nin sözleşmesi, yüklenici Kuzu Toplu Konut ile imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 3.334,5mn TL + KDV'dir.

Kocaer Çelik (KCAER, Sınırlı Negatif): Hakan Kocaer 12,5mn TL nominal tutardaki hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK'ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 657,6mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK'ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %1,9'unu oluşturuyor.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka, uluslararası organizasyonel yapılanması çerçevesinde, İngiltere ve Birleşik Arap Emirliklerin'de şube/temsilcilik açılmasına karar verildiğini duyuruştur.

Sektör haberleri

Bankacılık: BDDK, 2024 yılının ilk ayına ait Bankacılık Sektörü verilerini açıkladı. Buna göre;  Bankacılık sektörünün, ocak ayındaki net dönem karı önceki aya göre %53,1, yıllık olarak ise %18,6 oranında azalarak 32 milyar TL'ye gerilemiştir. Aylık bazda; menkul kıymetlerden alınan faizlerdeki düşüş, güçlü artışların ardından net ücret ve komisyon gelirlerinde azalış, devam eden ticari zarar ve personel giderlerindeki artış karın düşmesinde ana faktörler olmuştur. Diğer yandan, özel sektörün ocak ayı karı önceki aya göre %51 oranında azalarak 26,8milyar TL olurken, kamunun karı 5,2milyar TL olmuş ve aynı dönemde %61,4 oranında azalış göstermiştir.  Sektörde ocak ayında TL kredi mevduat makasında yaşanan kısmi daralmanın yanı sıra tahminen enflasyondaki aşağı yönlü güncellemelerle enflasyona endeksli tahvillerin düşen katkısıyla menkul kıymetlerden elde edilen gelir %25 azalarak 85,5 milyar TL olmuştur. Bu kapsamda da net faiz gelirleri %37 oranında azalmış ve 53,9milyar TL'ye gerilemiştir. Özellikle ödeme sistemlerinin desteğiyle geçtiğimiz aylarda güçlü bir seyir izleyen net ücret ve komisyon gelirleri ise ocak ayında %3,4 oranında gerilemiş ve 41,8milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ticari zarardaki artış da devam ederek karı baskılamıştır. Aralık ayında 9milyar TL olan ticari zarar, ocak ayında 11,7milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bunlara ek olarak personel giderleri %36,6 oranında yükselerek 26,2milyar TL'ye çıkarken, vergi geliri 10,1milyar TL'den 1,7milyar TL'ye gerilemiştir. Öte yandan, diğer faaliyet gelirlerinde ise %48,4 oranında artış yaşanmış ve bu kalemden 46,4milyar TL gelir yazılmıştır.  Yılın ilk ayında TL bazında kredi büyüme ivmesi azalırken, bireysel kredi kartlarındaki yüksek büyüme (%5,5) ivmesi de azalmıştır. İhtiyaç ve diğer krediler de %2,3 oranında artmıştır. Diğer taraftan, TL mevduatlarda %1 daralma gözlenirken, kredi mevduat oranı önceki aya göre 140 baz puan artarak %78,0 olmuştur. Öte yandan, bu yıl kısmi artış beklenen YP kredilerde aylık bazda hafif artış göstermiştir. Düşen karlılığa bağlı olarak ocak ayında öz sermaye karlılığı %17,8 olurken, net faiz marjında belirgin daralma gözlenmiştir. Sorunlu krediler oranında önemli bir değişim gözlenmemiş ve söz konusu oran %1,6'da kalmıştır. Sektörün sermaye yeterlilik oranı %16,89 olarak gerçekleşmiştir.

Demir-Çelik: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), ocak ayına ilişkin ham çelik üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini açıkladı. Açıklanan veriye göre ham çelik üretimi, ocakta 2023 yılının aynı dönemine göre %24,7 artışla 3,2mn tona yükseldi. Nihai mamul çelik tüketimi ise aynı dönemde %19,5 artışla 3,5mn ton olarak kayıtlara geçti.

Kentsel Dönüşüm: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), kentsel dönüşüm kapsamındaki riskli konutlar için kredi sınırı muafiyeti getirdi.
Yatırım Fonları: Yatırım fonlarının kuruluşlarına, faaliyet ilke ve kurallarına ilişkin tebliğde yapılan değişiklik uyarınca, fonlarda yapılacak işlemlerin KAP sayfasında ilanı sağlanacak. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Resmi Gazete'de yayımlanan ve yatırım fonlarına ilişkin esaslar tebliğinde düzenlemeler öngören tebliğine göre, serbest fonların yatırım stratejileri ve limitleri doğrultusunda portföy ve işlem sınırlamalarına tabi olmaksızın yapacaklar yatırımlar, fonun bilgilendirme dokümanları yerine KAP sayfasında ilan edecekler.
Diğer şirket haberleri

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT): Şirket hisse başına brüt 2,33 TL (Net: 2,09TL) temettü ödeme kararı almıştır. Dünkü kapanışa göre temettü verimliliği %4,8 olarak hesaplanmaktadır. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi: 26.03.2024'tür.

Gersan Elektrik (GEREL): Şirket ile Belçika'da yerleşik Ineos Olefins Belgium NV SA arasında 6mn USD (yaklaşık 187,3mn TL) tutarında "Kablo Taşıma Sistemleri" satışı için sözleşme imzalanmıştır. İlk gelen siparişin tutarı 2mn USD (yaklaşık 62,4mn TL) tutarındadır. Üretim sürecine başlanmıştır.

Şirket ile Petrofac International LLC (UAE) arasında 21.10.2022 tarihinde imzalanan 3,1mn USD tutarındaki "Kablo Taşıma Sistemleri" satış sözleşmesi kapsamındaki işler tamamlanmış ve teslimatlar yapılmıştır. Bu projeyle ilgili olarak yaklaşık 81bin USD (yaklaşık 2,5mn TL) tutarında ek sipariş alınmıştır. Üretim aşamasına geçilmiştir.

Netaş (NETAS): Şirket hakkında rekabete aykırı anlaşmalara taraf olmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle sürdürülen soruşturma neticesinde Rekabet Kurulu tarafından Şirkete 5,2mn TL tutarında idari para cezası verilmesi doğrultusunda karar açıklanmıştır. Rekabet Kurulu tarafından öngörülen idari para cezası, %25 erken ödeme indiriminden faydalanılarak 3,9mn TL olarak yasal süresi içerisinde ödenecektir. Bu cezaya ilişkin olarak İdare Mahkemesi nezdinde itiraz yolu açık olup şirket bu karara karşı tüm hukuk yollarına başvurabilecektir.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı