WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
EKONOMİ

2023 yılında büyüme yüzde 4,5 oldu

Türkiye’de GSYH 2023 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 3,5 olan beklentiyi geride bırakarak yüzde 4 artış gösterdi.

2023 yılında büyüme yüzde 4,5 oldu
Paylaş:

Türkiye’de GSYH 2023 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 3,5 olan beklentiyi geride bırakarak yüzde 4 artış gösterdi. 2023 üçüncü çeyreği için daha önce yüzde 5,9 olarak açıklanan büyüme oranı ise yüzde 6,1’e revize edildi. Böylece büyüme 2023 yılının tamamında yüzde 4,5 olarak gerçekleşti. Orta Vadeli Program’da 2024 yılı büyüme tahmini yüzde 4 seviyesinde bulunuyor. Genel görünüm bunun sınırlı şekilde altında bir gerçekleşme olma potansiyelinin bulunduğuna işaret ediyor. Makroekonomik veri tarafında bugün ise 7 aydır büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin altında seyreden PMI imalat endeksini takip edeceğiz. Benzer bir gösterge olan reel kesim güven endeksi Şubat'ta 100,9’dan 101,5 seviyesine yükselirken mevsimsellikten arındırılmış veride ise 102.9’dan 102 seviyesine doğru geri çekilme yaşanmıştı.

TL: Yukarı yönlü eğilimini devam ettiren USD/TL kuru önceki ay olduğu gibi Şubat ayını da yüzde 3’e yakın yükselişle noktaladı. Türk lirasının 1 ay vadeli kur oynaklığının ise geri çekilmeye devam ederek 6,00 seviyesinin altına gerilediğini görüyoruz. Söz konusu oynaklık yılın başında 8,50 seviyesine yakın seyrediyordu. Mart ayına girerken en yakın vadeli işlem kontratları spot rakamın yaklaşık 1 TL üzerinde bulunuyor. TCMB’nin dün açıkladığı PPK özetlerinde ise yeni bir mesaj görmedik. Bu kapsamda politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceği bir kez daha ifade edildi. Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı ABD’nin F-16’lara ilişkin taslak teklifinin bakanlığa ulaştığını ve İlgili birimlerin gerekli inceleme ve değerlendirmelere başladığını belirtti.

Borsa İstanbul: BIST-100 endeksi arka arkaya üç gün yaşanan değer kayıplarının ardından güne tepki alımları ile başlayarak teknik açıdan önemine dikkat çektiğimiz 9160 puanın üzerini test etti. Bu noktanın üzerinde kalıcı olmakta zorlanan ve günün ilk yarısında volatil bir görünüm sergileyen endeks ikinci yarıya ise daha güçlü bir zeminde başlayarak 9200 puana yaklaştı. Ancak dünkü pozitif kapanışa rağmen haftalık bazda zayıflık sürüyor. Sekiz haftadır devam eden değer kazanımlarının ardından haftanın son işlem gününe yüzde 2,0’ye yakın kayıpla giriyoruz. Sekiz haftalık trendin kırılması tek başına çok fazla anlam ifade etmez. Ancak endeksin aşırı alım bölgesinden gelen satışların ardından ne ölçüde momentum kazanabileceğinin önemli olduğunu düşünüyoruz.

 

Kaynak: ÜnlüCo

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

EKONOMİ Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Sıradaki Haber
Okumaya devam et Naturel Eneri, yeni GES kuracak

Akışın sonuna geldiniz.