Çin yenilenebilir enerji tesisi inşaatında dev adımlar atıyor. Çin Halk Cumhuriyeti, 2023 yılında büyü farkla dünyada en fazla güneş santrali yatırımı yapan ülke oldu. Geçtiğimiz yıl içinde Çin, önceki yıllara kıyasla belirgin olarak daha fazla güneş enerjisi kullandı. Enerji Bakanlığı’nın verilerine göre, mevcuda 2023 yılında eklenen yeni kapasite 216 gigavat oldu; oysa 2022’de kurulan yeni kapasite 87 gigavat olmuştu. Örneğin Almanya ile karşılaştırma yapılacak olursa, bu ülkede 2023 yılı içinde, mevcut güneş enerjisi şebekesine ancak 14,1 gigavatlık bir kapasitenin eklendiğini belirtmek gerekir.

Enerji Bakanlığı verileri, 2023’te, geçmiş yılların aksine, Çin’de binaların çatılarına güneş panelleri yerleştirmekten daha ziyade büyük güneş santrallerine yönelmenin tercih edildiğini gösterdi. Bu arada binaların çatılarına yerleştirilen güneş panelleri, güneş enerjisinin enerji toplamı içindeki payını artırmaya katkı yaptı. Örneğin kuzeybatı eyaleti Xinjiang veya İç Moğolistan Özerk Bölgesi gibi ülkenin özellikle tenha yörelerinde dev güneş tesis projeleri yapmayı ve enerji şebekesini bunlarla beslemeyi sürdürüyor.

Öte yandan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin’de rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanan tesislerin kurulması yolunda çağrı yaptı. Nitekim Çin, bu türden enerji tesislerinin inşaatında küresel lider. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, hedeflediği üzere 2060 yılında sıfır karbon aşamasına ancak bu yolla ulaşacak.

Hibya Haber Ajansı