Yeneroğlu, Türkiye’nin gri listeden çıkmak için yerine getirmekle yükümlü olduğu kara para aklama ve terörün finansmanı konusundaki kriterler çerçevesinde, MASAK’ın 2022’nin Kasım ayında çıkardığı “Kamusal Nüfuz Sahibi Kişiler”, bu kişilerin ailesi ve yakınları hakkında çıkardığı özel/sıkılaştırılmış tedbirler öngören tebliği meclis gündemine taşıdı.

Yeneroğlu, bu tedbirler kapsamında basına yansıyan idari ya da adli bir işleme rastlanmadığının altını çizerek Bakan Şimşek’e, Türkiye’nin gri listeden çıkması için alınan tedbirlerin uygulanıp uygulanmadığını ve bu doğrultuda şüpheli bir işlem tespit edilip edilmediği sorularını yöneltti.

Yeneroğlu, Bakan Şimşek’in yanıtlaması istemiyle şu soruları gündeme taşıdı:

“Alınan bu tedbirler neticesinde herhangi bir şüpheli işlem tespit edilmiş midir?”

"MASAK’ın bu tebliğinin yayımından bugüne kadar tebliğ kapsamındaki kuruluşlar tarafından “Kamusal Nüfuz Sahibi Kişiler”, onların ailesi ya da yakınlarına dair gerekli özel/sıkılaştırılmış tedbirler alınmış mıdır?"

"Alınan bu tedbirler neticesinde herhangi bir şüpheli işlem tespit edilmiş midir?"

“Türkiye’nin gri listeye alınması sonucunda yaşanılan ekonomik zararlar hakkında bir etki analizi yapılmış mıdır?”

"Bir tespit ya da tespitler söz konusuysa, kamusal nüfuz sahibi kişiler ya da onların yakınları hakkında kaç adet idari veya adli işlem yapılmıştır?"

"Türkiye’nin gri listeye alınması sonucunda yaşanılan ekonomik zararlar hakkında bir etki analizi yapılmış mıdır? Sermaye akışında gayrisafi hasılanın yüzde kaçı oranında azalma olmuştur? Sendikasyon kredilerinde maliyet artışı ne kadardır?"

Hibya Haber Ajansı