Kurultay’da konuşarak, yerel yönetim penceresinden İzmir’in ekolojik sorunlarına dair yaklaşımları paylaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, demokrasi vurgusu yaparak, “Sürdürülebilir yaşamın belki de en önemli kolaylaştırıcısı demokrasi. Demokrasi bu kainatta insan evladının en büyük icatlarından biri. Ancak demokrasi, 5 senede bir sandığa gitmek gibi algılanıyor. Bugün yaşadığımız şey çürüme. Siyasi partilerdeki çürümeyi herkes biliyor. Bu çürümeye teslim olmayan en güçlü yapılar da sivil toplum örgütleri. Sivil toplum kanalı bu ülkede aydınlık bir geleceğin en önemli güç kaynağı olabilir” dedi.

"İzmir geneline yayacağız"

Başkan Soyer, çevre bilincinin bir kültür meselesi olduğuna değinerek, “Biz çok temiz bir toplumuz, öyle yaşarız ama yaşadığımız şehri evimiz gibi görmediğimiz için aynı hassasiyeti çevremize göstermeyiz. Bu göçer kültürden kaynaklı çok ciddi bir kültür meselesi. Bu durumu değiştirmek için çok önemli yatırımlar yaptık. Bugün geldiğimiz noktada 8 ilçede ayrıştırma çalıştırmaları başlatıldı. Atık işleme fabrikası satın aldık. Geri dönüşümü yerinde ayrıştırarak yapıyoruz. Bunu büyüterek İzmir geneline yayacağız” diye konuştu.

"Bizim canımızı acıtan ve kaygılandıran bir tablo var"

Harmandalı atık tesisinin 10 yıl önce kapatılması gerektiğini vurgulayan Başkan Soyer, alternatif olarak sundukları yerlere, çeşitli bahanelerle senelerdir onay verilmediğini söyledi. Başkan Soyer, “Harmandalı için hakikaten çok büyük engeller var. Göreve başladıktan sonra Harmandalı’yı boşaltmak için Menderes’te bir alan bulduk ve süreç 3 yıl sürdü. 3 sene sonra tüm kurumlarla görüştükten sonra görüş değiştirdiler. Tamamen gerçek dışı bir gerekçeyle durdurup engel oldular ve onun dışında bulunan hiçbir yer kabul edilmedi. Bizim canımızı acıtan ve kaygılandıran bir tablo var. İzmir’in önünü kesen bir tablo var. Harmandalı bir yıl sonra kapanacak” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı