Haiti hükümeti, hafta sonu silahlı çete üyelerinin ülkenin en büyük iki hapishanesini basması ve binlerce mahkûmun kaçmasıyla patlak veren şiddet olaylarının ardından sokakların kontrolünü yeniden ele geçirmek amacıyla olağanüstü hal ve gece sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Hükümet, kaçtığına inandığı katilleri, adam kaçıranları ve diğer şiddet suçlularını bulmak için yola çıkacağını söylerken 72 saatlik olağanüstü hal derhal yürürlüğe girdi.

Başbakanlığa vekalet eden Maliye Bakanı Patrick Boivert yaptığı açıklamada, "Polise sokağa çıkma yasağını uygulamak ve tüm suçluları yakalamak için elindeki tüm yasal araçları kullanması emredildi" dedi.

Kararname, Haiti'nin şiddet sarmalında yeni bir düşüşe işaret eden ölümcül bir hafta sonunu tamamladı. Perşembe günü çetelerin Port-au-Prince'te koordineli saldırılarını arttırmasıyla başlayan olaylar, zor durumdaki başbakan Ariel Henry'nin ülkeyi istikrara kavuşturmak için BM destekli bir güvenlik gücüne verilen desteği kurtarmak için yurtdışında olduğu sırada başladı.

 

Hibya Haber Ajansı