Haftanın son işlem günü piyasalarda neler oldu

ABD endeksleri beklentinin altında gelen imalat verileri ve tüketici duyarlılığındaki düşüşün faiz indirimlerine ilişkin görüşleri güçlendirmesiyle haftayı alıcılı seyirle tamamladı. Cuma günü açıklanan PCE endeksinin piyasa beklentisi ile uyumlu şekilde enflasyonun geri çekildiğini göstermesi risk iştahını destekleyen bir zemin yaratırken, ISM imalat endeksinin 49,1'den 47,8'e gerilemesi ise faiz indirimi beklentilerini artırdı. ABD ISM imalat verisi 49,5 olan piyasa beklentisinin altında 47,8 olarak açıklanırken, yeni siparişler 52,7 olan beklentisinin altında 49,2 ve ISM istihdam 48,5 beklentisinin altında 45,9 olarak açıklandı. Michigan duyarlılık endeksi ise 79,6 olan beklentisinin altında 76,9 olarak açıklandı.

Öte yandan Fed'in ABD Kongresi için yılda iki kez hazırlanan yarı yıllık Para Politikası Raporu'nun Mart sayısı yayımlandı. Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta Kongre'de sunacağı raporda, ülkede  enflasyonun geçen yıl önemli ölçüde yavaşladığı ancak hala yüksek kalmaya devam ettiği bildirildi. Raporda, enflasyonun sürdürülebilir biçimde yüzde 2’lik hedefe indiğine emin olana dek faiz  indiriminin uygun olmayacağı belirtildi. Ayrıca, işgücü piyasasının görece sıkı olduğuna, talebin azaldığına, 2023 yılında ücret artışlarının yavaşladığına dikkat çekildi.

Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de devam ederken, Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ABD ekonomisinde fiyat artış baskılarının hala olduğunu ve Fed'in politika faizini ne zaman düşürmeye başlayabileceğini tahmin etmek için henüz çok erken olduğunu belirtti. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de faiz oranının enflasyonun yüzde 2 hedefine dönüş yolunda olduğuna ikna olunana kadar yüksek tutulması gerektiğini ifade etti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'in geriye dönüp rotayı tersine çevirmesine gerek kalmaması için enflasyon daha da düşene kadar faiz indirimine başlamak için beklemek istediği yönündeki görüşünü yineledi.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan ise gecelik ters repo imkanın tükenmesiyle merkez bankasının bilanço küçültme hızını  yavaşlatmaya başlamasının muhtemelen uygun olacağını aktardı. Fed yetkililerinden Waller'ın da açıklamaları takip edildi. Merkez Bankası'nın portföyünde daha fazla kısa vadeli Hazine kağıdı görmek istediğini ifade eden Waller'ın mesajlarının ardından tahvil faizleri aşağı yönlü bir eğilim sergiledi. ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,55, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,19 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 13,11 seviyesine geriledi.

ABD hisse senedi piyasaları haftanın son işlem gününü pozitif tamamladı. S&P 500 endeksi %0,80 artışla 5.137,08 seviyesinden, Nasdaq endeksi %1,14 kazançla 16.274,94 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,23 artışla 39.087,38 seviyesinden haftayı tamamladı. Avrupa hisse senedi piyasaları da haftayı alıcılı seyirle tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,33 puan değer kazanarak 4.894,05 seviyesine yükselirken, CAC 40 %0,09 değer kazançları ile  seansı tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz

Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izliyor. Çin, yatırımcıların  ekonomik teşvik sinyallerini yakından takip ettiği yıllık parlamento toplantılarına bu hafta başlayacak. Çin'in ekonomi politikası genellikle Aralık ayında iktidardaki Çin Komünist Partisi içindeki liderlerin yıllık toplantısında belirleniyor. "İki Oturum" olarak bilinen bu ayki toplantılar parti düzeyinde değil hükümet düzeyinde yapılıyor ve genellikle yılın GSYİH hedefi gibi politika planları hakkında daha fazla ayrıntı yayınlanıyor. Kyodo haber ajansının haberine göre, Japonya hükümeti artan fiyatların ardından deflasyonun bittiğini ilan etmeyi değerlendiriyor. Hükümet, 13 Mart'ta yapılacak yıllık işçi-işveren ücret görüşmelerinin fiyat artışlarını dengeleyecek kadar güçlü olup olmayacağını belirledikten ve fiyat eğilimlerinin görünümünü de dikkate aldıktan sonra karar  verecek.

Nikkei %0,41, Kospi endeksinde %1,24, Shanghai endeksi %0,22 alıcılı seyir izliyor. Hang Seng %0,15, Nifty 50 %0,03 ile sınırlı satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde de karışık seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de açıklanacak makro veri bulunmuyor. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’ın konuşması takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var

ABD’de Çarşamba günü, ABD’de Şubat ayına yönelik ADP tarım dışı istihdam ve Ocak ayına yönelik JOLTS açık iş pozisyonları verileri takip edilecek. Ocak’ta 107 bin olarak açıklanan ADP tarım dışı istihdam verisinin Şubat’ta 150 bin olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı gün ABD'de "Bej Kitap" raporu açıklanacak. ABD’de Perşembe günü Fed Başkanı Jerome Powell, Senato Bankacılık  Komitesi'nde yılda iki kez yapılan Para Politikası Sunumunu gerçekleştirecek. Fed Başkanı Loretta Mester’ın, Avrupa Ekonomi ve Finans Merkezi'nin Seçkin Konuşmacı Serisi kapsamında sanal olarak ekonomik görünüm hakkında konuşmaları takip edilecek. Aynı gün Euro Bölgesi’nde faiz kararları takip edilecek. Hatırlanacağı üzere bir önceki toplantıda AMB faiz oranını %4,50 seviyesinde sabit tutmuştu. Cuma günü ise New York Fed Başkanı John Williams, London School of Economics tarafından düzenlenen, New York Fed Başkanı John C. Williams ile bir konuşma etkinliğinde moderatörlü tartışmaya katılacak. Haftanın beklenen verisi ise ABD'den gelecek; Şubat ayına ilişkin tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı rakamları takip edilecek. Ocak’ta 353 bin olarak açıklanan tarım dışı istihdam verisinin, Şubat’ta 193 bin olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Ocak ayında %3,7 olarak açıklanan işsizlik oranı verisinin ise Şubatta %3,7 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.

Kaynak: Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı