14. Çin Ulusal Halk Meclisi 2. Toplantısı kapsamında basın toplantısı bugün başkent Beijing'de düzenlendi. Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHM) Basın Sözcüsü Lou Qinjian, revize edilen Casuslukla Mücadele Yasası'nı karalayan ve Çin'in ticari ortamını hedef alan eylemlere karşı olduklarını belirtti.

Çin’in yeni revize edilen Casuslukla Mücadele Yasası, geçen yıl nisan ayında Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi'nin bir oturumunda kabul edildi. Bazı yabancı medya kuruluşlarında yer alan haberlerde, yasanın revizyonunun casusluk tanımını genişlettiği ve bu durumun Çin'de faaliyet gösteren yabancı vatandaşlar ve şirketler için artan riskler oluşturacağı iddia edildi.

Basın sözcüsü Lou Qinjian, bu iddiaların Casuslukla Mücadele Yasası’na yönelik bir yanlış algıya dayandığını ve aslında yasanın, casusluk tanımını uluslararası normlara uygun bir şekilde daha standart hale getirdiğini ifade etti.

Lou, yasanın yasa dışı ve yasal eylemler arasındaki sınırları netleştirdiğini, bu sayede yabancı vatandaşların ve şirketlerin Çin'de yatırım yapma, çalışma ve yaşama konusunda daha fazla güvenlik ve belirlilik sağladığını belirtti. Lou Qinjian ayrıca, yasanın ticaret, araştırma-geliştirme ve akademik faaliyetleri hedef almadığını vurguladı.

Lou Qinjian, Casuslukla Mücadele Yasası'nı karalayan ve Çin'in ticari ortamını hedef alan eylemlere karşı çıkarken, yabancı ülkelerle ilişkileri geliştirme ve yabancı bireyler ile şirketlerin Çin'de yatırım, değişim ve iş birliği yapmalarını olumlu karşıladıklarını ifade etti.

Hibya Haber Ajansı