Dün piyasalarda neler oldu

Yapay zeka heyecanıyla bazı teknoloji hisselerindeki yükselişin sürmesine rağmen, ABD hisse senedi endeksleri negatif seyir izledi. Yapay zeka trendinin oyuncuları ve düşük piyasa değerli şirketler güçlü performans gösterirken, mega-cap teknoloji hisseleri Nvidia haricinde satıcılı seyir izledi. Nvidia hisseleri günü %4'e yakın kazançla tamamladı. Super Micro Computer'ın hisseleri yaklaşık %19, Intel'in hisseleri %4 değer kazandı. American Airlines, 260 yeni dar gövdeli uçak sipariş ettiğini açıklarken, hava yolu şirketinin hisseleri %5,5 geriledi. Çin'de yapacağı yeni indirimleri duyuran elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın hisseleri de %7'nin üzerinde değer kaybetti.

Fed yetkililerinin açıklamaları takip edilirken; Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, politika faiz oranı indirilmeden önce enflasyonun düşüşüne dair daha fazla güven kazanması gerektiğine işaret ederek, bu yıl iki çeyrek puanlık faiz indirimi beklediğini belirtti. Öte yandan, Ocak ayı sonunda yayımladığı bilançosunda sürpriz zarar açıklaması sonrasında hisselerindeki düşüşler devam eden New York   Community Bank geçen hafta CEO değişikliğine giderken, iç kontrollerindeki sorunları açıkladı. Bankanın hisseleri, iç kontrol  sorunlarının yatırımcı güvenini zedelemesi ve kredi derecelendirme kuruluşlarının son not indirimlerinin ardından günü %23 kayıpla tamamladı.

ABD tahvil faizlerinde hafif aşağı yönlü bir eğilim sergilendi. ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,60, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,21 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 13,49 seviyesine geriledi.

ABD hisse senedi piyasaları günü negatif tamamladı. S&P 500 endeksi %0,12 kayıpla 5.130,95 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,41 kayıpla 16.207,51 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,25 kayıpla 38.989,83 seviyesinden haftayı tamamladı.

Avrupa hisse senedi piyasaları günü karışık seyirle tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,32 puan değer kazanarak 4.910,65 seviyesine yükselirken, CAC 40 %0,28 değer kazançları ile seansı tamamladı. DAX endeksi %0,03, FTSE 100 endeksi ise %0,55 kayıpla günü sonlandırdı.

Bugün ne bekliyoruz

Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izliyor. Yatırımcılar, Çin’in 2024 için %5 civarında bir GSYH büyüme hedefi öngörmesinin ardından ekonomik planlarının ayrıntılarını izliyor. Asya'da Hong Kong'un Hang Seng endeksi %2,1 satıcılı seyir izleyerek kayıplara öncülük ederken, Nikkei ve Çin alıcılı seyir izliyor.

Güney Kore'nin revize edilmiş GSYH rakamları, ekonomisinin 2023'ün dördüncü çeyreğinde %0,6 büyüdüğünü gösterirken; Japonya'nın başkenti Tokyo'da enflasyon Ocak ayında kaydedilen 22 ayın en düşük seviyesinden toparlanarak üç ay içinde ilk kez arttı. Japonya'nın başkenti Tokyo'da manşet enflasyon, Ocak ayında görülen %1,8'lik revize rakama kıyasla,  Şubat ayında %2,6'ya yükseldi. Taze gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon, Reuters anketinin beklentilerine paralel olarak %2,5 seviyesinde gerçekleşti. Gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan “çekirdek-çekirdek” enflasyon ölçütü ise yüzde 2,5 seviyesinde sabit kaldı. Diğer taraftan Çin'de Caixin hizmet PMI Şubat ayında 52,5 seviyesinde gerçekleşti (Önceki: 52,7). Japonya'da bileşik PMI (Nihai) verisi de Şubat ayında 52,9 (önceki: 52,5) seviyesinde gerçekleşti. Diğer taraftan Japonya Ekonomi Bakanı Yoshitaka Shindo, hükümetin şu anda deflasyonu sona erdirmeyi düşünmediğini söyledi. Shindo, hükümetin Japonya'da ücret artışının enflasyonu aşmasını sağlamaya çalışacağını, böylece ekonominin uzun süreli fiyat düşüşleri dönemine geri dönmeyeceğini söyledi.

Nikkei %0,21, Shanghai %0,26 ile alıcılı seyir izliyor. Hang Seng %2,1, Kospı %0,55, Nifty 50 endeksi %0,44 satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde de satıcılı seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de S&P Global Hizmet PMI, ISM hizmet endeksi, Fabrika Siparişleri ve Dayanıklı Mal Siparişleri verileri takibimizde olacak. S&P Global Hizmet PMI (Final) verisinin Şubat ayında 51,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Fabrika Siparişleri verisinin Ocak ayında %2,2 azalış kaydetmesi beklenirken, bir önceki veri %0,2 artış yönünde gerçekleşmişti. ISM Hizmet Endeksi’nin ise Şubat  ayında 52,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ocak ayında 53,4 seviyesinde gerçekleşmişti. Ayrıca, Fed Üyesi Barr'ın konuşması takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise ÜFE verileri takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var

ABD’de Çarşamba günü, ABD’de Şubat ayına yönelik ADP tarım dışı istihdam ve Ocak ayına yönelik JOLTS açık iş pozisyonları verileri takip edilecek. Ocak’ta 107 bin olarak açıklanan ADP tarım dışı istihdam verisinin Şubat’ta 150 bin olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı gün ABD'de "Bej Kitap" raporu açıklanacak. ABD’de Perşembe günü dış ticaret verisi takip edilecek. Fed Başkanı Jerome Powell, Senato Bankacılık Komitesi'nde yılda iki kez yapılan Para Politikası Sunumunu gerçekleştirecek. Fed Başkanı Loretta Mester’ın, Avrupa Ekonomi ve Finans Merkezi'nin Seçkin Konuşmacı Serisi kapsamında sanal olarak ekonomik görünüm hakkında konuşmaları takip edilecek. Aynı gün Euro Bölgesi’nde faiz kararları takip edilecek. Hatırlanacağı üzere bir önceki toplantıda AMB faiz oranını %4,50 seviyesinde sabit tutmuştu. Cuma günü ise New York Fed Başkanı John Williams, London School of Economics tarafından düzenlenen, New York Fed Başkanı John C. Williams ile bir konuşma etkinliğinde moderatörlü tartışmaya katılacak. Haftanın beklenen verisi ise ABD'den gelecek; Şubat ayına ilişkin tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı rakamları takip edilecek. Ocak’ta 353 bin olarak açıklanan tarım dışı istihdam verisinin, Şubat’ta 193 bin olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Ocak ayında %3,7 olarak açıklanan işsizlik oranı verisinin ise Şubatta %3,7 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.

Kaynak: Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı