Dr. Öğr. Üyesi Karaaslan, obezitenin dünyanın sorunu haline geldiğini belirterek, obezitenin sağlıklı yaşamı olumsuz etkileyecek düzeylerde, vücuttaki aşırı yağ birikmesi olarak tanımlandığını ifade etti.

Erkeklerde vücut yağ oranının yüzde 25’i, kadınlarda ise yüzde 30’u geçmesinin obezite olarak kabul edildiğine dikkati çeken Karaaslan, “Ancak, vücutta yağ yüzdesini belirlemek kolay olmadığı için, günlük pratikte obeziteyi aşırı yağdan ziyade aşırı kilo olarak tanımlıyoruz. Obezitenin tanım ve derecelenmesi beden kitle indeksi (BKİ) hesaplaması ile yapılmaktadır.” dedi.

Karaaslan, dünya genelinde yetişkin nüfusta obezitenin sıklığının, son 50 yıl içerisinde yaklaşık 3-4 kat arttığına değinerek, “Global bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Benzer şekilde Türkiye’de de obezite sıklığı yıllar içerisinde artmaya devam etmektedir. Avrupa ülkeleri arasında aşırı kilolu ve obezite sıklığının en yüksek olduğu ülke Türkiye olarak bildirilmektedir.” diye konuştu.

Yetişkinlerde obezite sıklığının kadınlarda yüzde 40’ı, erkeklerde ise yüzde 30’u geçtiğinin tahmin edildiğini dile getiren Karaaslan, “Obezite genellikle alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması ve bu durumun uzun sürmesi halinde ortaya çıkan karmaşık bir hastalıktır. Hareketsiz yaşam, yüksek kalorili beslenme, genetik yatkınlık, bazı hormonal bozukluklar ve sosyo-ekonomik faktörler gibi çok sayıda parametrelerden etkilenmektedir.” ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’nde diyabet hastalığı konusunda bilgilendirme yapmak için stant açıldı. Hastane girişinde açılan stantta Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Serap Satış, başhemşire ve personel tarafından hasta ve hasta yakınlarına diyabet konusunda bilgilendirme yapıldı.

Hibya Haber Ajansı