“İki toplantı” olarak bilinen Çin meclisinin yıllık toplantıları (Çin Ulusal Halk Meclisi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı) başkent Beijing’de başladı. Birçok ülkeden üst düzey yetkililer “İki toplantı”ya ve özellikle Çin’in kalkınma modeline yoğun ilgi gösteriyor.

Irak'ın eski Başbakanı Adil Abdülmehdi, Çin'in kalkınma modelinin, diğer ülkelerin modellerini kopyalamak veya kendi kalkınma ihtiyaçlarını karşılamak için diğer ülkelerin kalkınma imkanlarını ele geçirmek yerine, Çin'in kalkınmasını dünyadaki diğer bölgelerin kalkınmasıyla birleştirmeyi amaçladığını belirtti.

Çin tarzı kalkınmanın, gerçek anlamdaki ortak çıkarları gerçekleştirmeyi amaçladığına işaret eden Abdülmehdi, Çin’in aynı zamanda yeni nitelikli üretkenlik gücünü geliştirerek inovasyonu teşvik ettiğini söyledi.

Suudi Arabistan Turizm Bakanı Ahmed El-Hatib, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olarak Çin’in istikrarlı olarak büyüdüğünü, bütün ülkeler için Çin’le iş birliği yapmanın çekici olduğunu belirtti. Çin’in  ikinci büyük ticaret ortağı olduklarını hatırlatan Ahmed El-Hatib, Çin’le ekonomik iş birliğini genişletmeyi beklediklerini ifade etti.

BM Genel Sekreteri Yardımcısı ve BM Kalkınma Programı Başkan Yardımcısı Xu Haoliang, Çin’in kendi kalkınma sürecini hızlandırırken, sorumlu bir ülkenin yükümlülüklerini yerine getirdiğini, çok taraflılığı kararlılıkla koruduğunu, BM’nin çalışmalarını desteklediğini, insanlığın kader birliğinin inşasını hızlandırdığını ve küresel yönetişimde olumlu ve yeri doldurulamaz rol oynadığını vurguladı.

Hibya Haber Ajansı