İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda Gazze için acil ve koşulsuz ateşkes çağrısı yapıldı. Toplantıya Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Bakanı Hakan Fidan'da katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, toplantıda Filistinli siviller için pratik ve etkin korumaya yönelik bir mekanizma oluşturulması gerektiğinin altı çizilerek İsrail’in başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası teşkilatlara üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulunuldu.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) önemine dikkat çekilerek,  UNRWA’ya mali katkısını kesen ülkelerin kınanması ve sözkonusu ülkelerin bu karalarından vaçgeçmesi için neler yapılabileceği konuşuldu.

İİT) Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda Filistin’in, Birleşmiş Milletler'e tam üye olabilmesi yönündeki çabaları destekleme çağrısı yinelendi. Filistin'i tanımayan ülkelerin Filistin’i tanıması talep edildi.

Toplantıda ele alınan bazı hususlar ise şöyle sıralandı:

"Gazze’de gerçekleşen olaylar soykırım olarak tanımlanmakta ve İsrail soykırımdan sorumlu tutulmaktadır.

Doğrudan veya dolaylı olarak bu suça iştirak eden tüm devletler uyarılmaktadır.

Bu çerçevede Nikaragua tarafından Uluslararası Adalet Divanı (UAD) nezdinde atılan adım takdir edilmektedir. 

Acil ve koşulsuz ateşkes çağrısında bulunulmaktadır. Gazze’ye yardımların ulaştırılması için insani koridorun açılması talebi edilmektedir.

Filistin halkının zorla yerinden edilmeleri girişimleri kategorik olarak reddedilmektedir.

İsrail’in UAD’nin ihtiyati tedbir kararlarını uygulamaması şiddetle kınanmaktadır. -İsrail’in güney Lübnan’daki askeri saldırıları kınanmaktadır."

Hibya Haber Ajansı