Dün piyasalarda neler oldu?

Teknoloji hisselerindeki düşüşler öncülüğünde, ABD hisse senedi endeksleri negatif seyir izledi. Çin'de akıllı telefon satışlarının yılın ilk 6 haftasında %24 düştüğüne dair raporun ardından Apple hisseleri %3'e yakın geriledi. Intel ile Salesforce'un hisselerindeki değer kaybı %5'i aşarken, Netflix ve Microsoft'un hisseleri %3, Amazon'un hisseleri %2 düştü. ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla'nın Berlin fabrikasında üretimin, tesisin yakınlarında çıkan bir yangın sonrasında yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle durma noktasına geldiği bildirildi. Tesla'nın hisseleri de yaklaşık %4 düşüş yaşandı.

Makro veri tarafında; ABD'de ISM hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Şubat ayında aylık bazda 0,8 puan azalışla 52,6'ya gerileyerek piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. S&P Global'in açıkladığı nihai verilere göre de hizmet sektörü PMI verisi Şubat’ta bir önceki aya kıyasla 0,2 puan azalarak 52,3'e düştü. İmalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bileşik PMI ise Şubat’ta bir önceki aya kıyasla 0,5 puan artışla 52,5'e yükseldi. ABD'de fabrika siparişleri de Ocak’ta %3,6 ile piyasa beklentilerinin altında kaldı. Avrupa tarafında ise Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi, Ocak'ta aylık bazda %0,9, yıllık bazda %8,6 azaldı. Piyasa beklentisi, Euro Bölgesi'nde ÜFE'nin aylık %0,1, yıllık %8,1 azalacağı yönündeydi.

ABD tahvil faizlerinde hafif aşağı yönlü bir eğilim sergilendi. ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,55, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,15 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi de 14,46 seviyesine yükseldi.

ABD hisse senedi piyasaları günü negatif tamamladı. S&P 500 endeksi %1,02 kayıpla 5.078,65 seviyesinden, Nasdaq endeksi %1,65 kayıpla 15.939,59 seviyesinden kapatırken;, Dow Jones endeksi ise %1,04 kayıpla 38.585,19 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa hisse senedi piyasaları satıcılı seyir izledi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,43 puan değer kaybederek 4.891,75 seviyesine gerilerken, CAC 40 %0,30, DAX endeksi %0,03 satıcılı seyir izledi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları, Çin'de iPhone satışlarının düştüğüne dair bir raporun ardından Apple liderliğindeki Wall Street'teki teknolojik düşüşün yansıması olarak karışık seyir izliyor. Counterpoint Research'ün bir raporunun Çin'de iPhone satışlarının 2024'ün ilk altı haftasında düştüğünü ortaya koymasının ardından Apple hisseleri %3 değer kaybetti. Hong Kong'un Hang Seng endeksi dünkü kayıpların ardından toparlanarak %2,29 yükselirken, Japonya'nın Nikkei 225 endeksi %0,13 gerilese de 40.000 seviyesinde tutunma çabası sergiliyor.

Shanghai %0,12, Endonezya %0,34 ile alıcılı seyir izlerken, Kospı %0,24, Nifty 50 endeksi %0,37 satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde ise yatay pozitif seyir gözleniyor.

Bugün Fed Başkanı Jerome Powell ABD Temsilciler Meclisi'nde konuşacak. Powell’ın sunumundan, merkez bankasının bu yıl para politikasını nasıl ilerletmeyi planladığı konusunda daha fazla netlik elde edilmeye çalışılacak. Makro veri tarafında; ABD’de Şubat ayına yönelik ADP tarım dışı istihdam ve Ocak ayına yönelik JOLTS açık iş pozisyonları verileri takip edilecek. Ocak’ta 107 bin olarak açıklanan ADP tarım dışı istihdam verisinin Şubat’ta 150 bin olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca, ABD'de "Bej Kitap" raporu açıklanacak.

Gelecek gündemde neler var?

ABD’de Perşembe günü dış ticaret verisi takip edilecek. Fed Başkanı Jerome Powell, Senato Bankacılık Komitesi'nde yılda iki kez yapılan Para Politikası Sunumunu gerçekleştirecek. Fed Başkanı Loretta Mester’ın, Avrupa Ekonomi ve Finans Merkezi'nin Seçkin Konuşmacı Serisi kapsamında sanal olarak ekonomik görünüm hakkında konuşmaları takip edilecek. Aynı gün Euro Bölgesi’nde faiz kararları takip edilecek. Hatırlanacağı üzere bir önceki toplantıda AMB faiz oranını %4,50 seviyesinde sabit tutmuştu. Cuma günü ise New York Fed Başkanı John Williams, London School of Economics tarafından düzenlenen, New York Fed Başkanı John C. Williams ile bir konuşma etkinliğinde moderatörlü tartışmaya katılacak. Haftanın beklenen verisi ise ABD'den gelecek; Şubat ayına ilişkin tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı rakamları takip edilecek. Ocak’ta 353 bin olarak açıklanan tarım dışı istihdam verisinin, Şubat’ta 193 bin olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Ocak ayında %3,7 olarak açıklanan işsizlik oranı verisinin ise Şubatta %3,7 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Aynı gün Euro Bölgesi’nde dördüncü çeyreğe yönelik büyüme verisinin final okuması takip edilecek.Yıllık bazda %0,1 olarak gerçekleşen verinin sabit kalması bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı