Halil Tekpınar, TCMB’nin sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaştırma adımları attığını belirterek, kararların temel amacının ekonomik istikrarı sağlamak olduğunu söyledi.

TCMB’nin adımlarının nedenlerini ve beklenen sonuçlarını değerlendiren Tekpınar, TL ticari kredilerde aylık büyüme sınırının yüzde 2,5’ten yüzde 2’ye indirildiğini belirterek, bu adımın kredi büyümesini kontrol altında tutarak enflasyonu düşürmeyi hedeflediğini ifade etti.

Tekpınar, ihtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırının yüzde 3’ten yüzde 2’ye düşürüldüğüne dikkati çekerek, ihtiyaç kredilerindeki büyümeyi sınırlayarak finansal istikrarın artırılmasının amaçlandığını dile getirdi.

Taşıt kredilerinde yüzde 2 sınırının korunduğuna değinen Tekpınar, taşıt kredilerindeki büyümeyi istikrarlı bir seviyede tutulmasının hedeflendiğini belirtti.

Tekpınar, ayrıca kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğinin artırılması için menkul kıymet tesisine ek olarak kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğinin altını çizerek, değerlendirmesine şöyle devam etti:

“Bunun yanı sıra, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde de çalışılmaktadır. TL ticari, ihtiyaç ve taşıt kredilerinin artış oranlarının yüzde 2’yi aşması, mevcut karşılıklardan daha yüksek karşılık ayrılması durumunda, bu kredilerin faizlerinde artış, mevduat faizlerinde azalış beklenmelidir.”

Hibya Haber Ajansı