Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda, ABD'nin Gazze'deki ateşkesle ilgili karar tasarısını veto etmesi için toplandı. BM Genel Kurulu'nun son oturumunda, Çin'in BM'deki Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, konuşmasında ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nde ateşkes karar tasarılarının kabulünü defalarca engellemesine duydukları hayal kırıklığını dile getirdi.

Geng Shuang, BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamanın sonuçlarının, Gazze'de ateşkes konusunda Konsey üyesi ülkelerin çoğunluğunun aynı görüşte olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirtti. Geng, ABD'nin tek başına verdiği ret oyu ile Güvenlik Konseyi'nin görüş birliğinin bozulduğunu ve bu durumun uluslararası toplum tarafından büyük tepkiyle karşılandığını söyledi.

Geng Shuang, Gazze'de ateşkesin sağlanmasının, masum sivilleri korumanın yanı sıra, insani yardımların sürdürülmesi için bir ön koşul ve çatışmanın daha da kötüleşmesini önleyen kritik bir adım olduğunu vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Refah'a yönelik saldırı planlarını iptal etmesi, Gazze'ye askeri harekatı durdurması, Filistinli sivillere yönelik zorla tahliye ve toplu cezalandırmaları sonlandırması gerektiğini belirtti.

Geng, ilgili ülkelerin jeopolitik stratejiler ve iç siyasetten kaynaklanan çıkarlarından vazgeçerek, Gazze'de ateşkes sağlanması için adil ve sorumlu bir tutum sergilemesi ve yapıcı bir rol üstlenmesi gerektiğini kaydetti.

Hibya Haber Ajansı