Yulia Navalnaya, destekçilerinden 17 Mart seçimlerinde yerel saatle öğlen saatlerinde büyük kalabalıklar oluşturarak ve oy kullanma merkezlerini doldurarak Putin'i protesto etmelerini istedi.

Navalnaya eylemin aynı zamanda Arktik hapishanesinde ani ölümünden önce halka açık son mesajlarından birinde bu fikri ortaya atan Aleksi Navalny'yi onurlandırmanın bir yolu olacağını söyledi.

Navalnaya, Çarşamba günü YouTube'da yayınlanan bir videoda "Onun doğru olduğunu düşündüğü şeyi yapmak istiyorum. Etrafınızda Putin karşıtı ve savaş karşıtı birçok insan var, aynı anda gelirsek Putin karşıtı sesimiz çok daha gür çıkar.

Oy pusulasını mahvedebilirsin, üzerine büyük harflerle 'Navalny' yazabilirsin. Oy vermenin hiçbir manasını anlamasanız bile, gelip oy verme istasyonunun önünde durabilir, sonra da arkanızı dönüp evinize gidebilirsiniz.” dedi

Seçim protestosu "Putin'e karşı öğle vakti" ve Navalny'nin müttefikleri tarafından onun "siyasi iradesi" olarak etiketlendi.

Kocasının Rus muhalefetinin lideri olma görevini devralmayı ümit eden Navalnaya, geçen hafta kocasının cenazesi için toplanan onbinlerce kişiden umut aldığını da söyledi.

Navalnaya konuşmasında “Bu çok basit ve güvenli bir eylem, yasaklanamaz ve milyonlarca insanın benzer düşünen insanları görmesine ve yalnız olmadığımızı fark etmesine yardımcı olacak.'' diye konuştu.

Başkanlık seçimlerinin Putin'in beşinci dönemini kazanmasıyla sonuçlanacağına dair çok az şüphe olsa da Kremlin hala seçimleri Putin'in kendi iktidarını ve iki yılı aşkın bir süre önce Ukrayna'da savaşa girme kararını daha da meşrulaştırmanın bir yolu olarak görüyor.

Hibya Haber Ajansı