Farklı alanlarda 22 ayrı bilim projesinin yürütüldüğü seferde 20’si Türk, toplamda 24 bilim insanı yer aldı.

Seferde, Antarktika'da geçici bilim kampının bulunduğu 68 güney enlemi Horseshoe Adası'nda Prof. Dr. Ertuğrul Ağırbaş’ın yürütücülüğünde “Horseshoe Adası (Antarktika) Fitoplankton Fonksiyonel Grup Oranlarının HPLC Pigment Analizi ile Belirlenmesi ve Belirteç Pigment Kompozisyonu” başlıklı proje ve Prof. Dr. Ülgen Aytan’ın yürütücülüğünde “Antarktika Horseshoe Adasında, Plastik Kirliliği Kaynakları ve Risk Analizi” başlıklı proje çalışmaları gerçekleştirildi.

Çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ağırbaş, saha çalışmaları başarıyla gerçekleştirilen proje kapsamında, “Değişen iklim koşulları altında Antarktika ekosisteminin sürdürülebilir yönetimine ve iklim değişikliğine uyum çabalarına katkı sağlayacak fitoplankton fonksiyonel grup oranları, pigment kompozisyonu, besin tuzu dinamiği ve hidrografik özelliklerinin güncel durumu nedir?” sorusunun cevaplarının arandığını belirtti.

Prof. Dr. Aytan ise Horseshoe Adası’nda plastik kirliliğinin ilk kez tüm boy grupları göz önünde bulundurularak araştırıldığını söyledi.

Prof. Dr. Aytan, “Plastik kirliliği deniz ve göllerde seçilen istasyonların yüzey suları ve sedimentlerinden ve seçilen sahil bölgeleri sedimentlerinden toplanarak fiziksel ve kimyasal karakterizasyonları için Mikroplastik Araştırma Laboratuvarımıza getirildi.  Analizler tamamlandığında mevcut plastik kirliliğinin durumunu, olası kaynaklarını ve bu eşsiz ekosistem için oluşturdukları çevresel riskleri değerlendiriyor olacağız.” dedi.

Hibya Haber Ajansı