Biden “Yaklaşık iki milyon Filistinli daha bombardıman altında ya da yerinden edildi, evler yıkıldı, mahalleler enkaz altında, şehirler harabeye döndü, aileler yiyecek, su, ilaçtan mahrum kaldı. Bu yürek parçalayıcı. Bu gece ABD ordusuna, Akdeniz'de, Gazze kıyısında, gıda, su, ilaç ve geçici barınak taşıyan büyük gemilerin yanaşabileceği geçici bir iskele kurması için bir acil durum misyonuna liderlik etmesi talimatını veriyorum" dedi.

İskelenin Gazze'ye her gün ulaşan insani yardım miktarında büyük bir artışa olanak tanıyacağını belirten Biden "Karada hiçbir ABD askerinin olmayacağı" sözünü verirken İsraili de kendisine düşeni yapması gerektiğini konusunda uyardı.

Joe Biden "İsrail liderlerine şunu söylüyorum: İnsani yardım ikincil bir husus ya da pazarlık kozu olamaz. Masum hayatları korumak ve kurtarmak bir öncelik olmalı.” diye konuştu.

Uzmanlar bunu doğru yönde atılmış bir adım olarak memnuniyetle karşılasa da, planın uygulamaya geçmesinin birkaç hafta alacağını bunun da yardımın çok geç kalması riskini taşıdığını belirtiyor. Uzmanlar Gazze'ye yardım ulaştırmanın, ABD'nin Benjamin Netanyahu hükümetinin daha fazla insani yardım için daha fazla kara yolu açmasını sağlamak için nüfuzunu kullanmasına kıyasla daha az etkili bir yol olduğunu söyledi.

Yardım kaynakları, geçici iskelenin, Rimal bölgesindeki eski Gazze Şehri limanının kıyısındaki gemilerde çalışan ABD'li askeri mühendisler tarafından inşa edileceğini söyledi. ABD'li yetkililere göre, ABD birliklerinin karaya çıkmasına gerek kalmayacak, ancak açık denizdeki gemilerden yüzer havuz inşa edebilecekler.

Yardım teslimatları, ana yardım merkezi haline gelecek olan Kıbrıs'ın Larnaka limanından nakledilecek.

Hibya Haber Ajansı