Bugün ne bekliyoruzFed Başkanı Jerome Powell’ın Kongre konuşmasında faiz patikasına ilişkin imasının ardından bu sabah Asya piyasalarında pozitif bir seyir izlenmektedir. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) enflasyon göstergesi olarak yakından izlediği hanehalkı harcamalarının ocakta hem aylık hem de yıllık bazda beklenenden daha fazla gerilemesinin ardından Nikkei225 Endeksi %0,23, Topix Endeksi %0,30 yükseldi. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,30, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,43 arttı. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,42 yükseldi. Güney Kore Kospi Endeksi %1,11, Kosdaq Bileşik Endeksi %1,01 yükseldi. Avustralya’da S&P/ASX200 Endeksi %1,07 artıda yükselişini üçüncü güne taşıyarak rekor kırdı. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %1,14 yükseldi. Dün, Senato Bankacılık Komitesi’nde Fed’in para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Powell, faiz indirimlerine başlama noktasından çok uzak olmadığını ima etti. Enflasyonun faiz indirimlerine başlamak için olması gereken yerden çok uzak olmadığını belirten Powell, “Enflasyonun %2 hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiğine dair daha fazla emin olmak için bekliyoruz.” dedi. ABD’de pozitif kapanışın ardından endeks vadelileri satıcılı bir açılışı işaret etmektedir.

Bugün küresel piyasalarda haftanın en önemli verisi ABD istihdam raporu takip edilecek. Ayrıca, Euro Bölgesi’nde 4Ç23 nihai GSYİH, Almanya’da sanayi üretimi ve ÜFE rakamları izlenecek. Yurt içinde İstanbul Sanayi Odası (İSO) İhracat İklimi Endeksi ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye raporu takip edilecek.

ABD istihdam raporu

Haftanın en önemli gelişmesi ABD Çalışma Bakanlığı tarafından bugün yayımlanacak istihdam raporu olacak. Tarım dışı istihdam artışının şubatta 353 binden 190 bin civarına gerilemesi, işsizlik oranının %3,7 seviyesinde kalması beklenmektedir. Saatlik ortalama kazançların şubatta aylık %0,2 artması bekleniyor; ocakta aylık %0,6, yıllık %4,5 artmıştı. Güçlü istihdam ve ücret artışları, tarihi düşük seviyelerde seyreden işsizlik oranı ile ABD istihdam piyasasında sıkılık devam etmekte olup Fed’in faiz indirimlerine yakın zamanda başlamasını desteklememektedir. Zira, piyasanın iyimser beklentilerinde yılbaşından bu yana belirgin bir azalma olduğu görülmektedir. Fed fonlama vadelilerine göre cuma günü itibarıyla Fed’in faiz indirimlerine %58 ihtimalle haziran toplantısında başlaması, yıl sonuna kadar ise %34 ihtimalle toplam 75bp indirimine gidilmesi beklenmektedir.

İSO İhracat İklimi Endeksi

Bugün, İSO şubat ayı ihracat iklimi endeksi açıklanacak. Endeks ocakta 49,7’den 50,6’ya yükselerek altı aydan beri ilk kez eşik değerin üzerine çıktı. İSO - IHS Markit ortaklığıyla aylık olarak açıklanan, imalat sektörünün ana ihracat pazarları arasında yer alan ülkelerin ulusal PMI endekslerinden yararlanılarak hazırlanan endeks, ana pazarlardaki faaliyet koşullarını ölçmek ve takip etmeyi amaçlamaktadır. Endekste 50’nin üzerindeki değerler ihracat ikliminde iyileşme olduğunu, 50’nin altındaki değerler bozulmayı işaret etmektedir.

Fitch değerlendirmesi

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bugün Türkiye için yılın ilk değerlendirmesini yayımlayabilir. Mevcut durumda Fitch’in Türkiye kredi notu “B”, not görünümü “durağan” seviyesinde bulunuyor. Foreks Haber’in anketine göre kredi notunda değişiklik beklenmezken not görünümünün “pozitif”e çekilmesi bekleniyor.

Piyasalarda dün ne oldu? Küresel piyasalarda dün Avrupa ve ABD hisse endeksleri pozitif bir görünüm ortaya koydu. Avrupa’da DAX Endeksi %0,14, FTSE 100 Endeksi %0,17 ve CAC 40 Endeksi %0,77 arttı. ABD tarafında Dow Jones Endeksi %0,30, S&P 500 Endeksi %1,00 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %1,40 civarında arttı. Powell’ın konuşmasıyla enflasyonda düşüş iyimserliği ve teknoloji hisselerindeki kazançlarla hem S&P500 Endeksi hem de Nasdaq Bileşik Endeksi rekor tazeledi. Dolar Endeksi (DXY) 103 puana gerilerken EUR/USD paritesi %0,3 artışla 1,09’dan işlem gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 1,6bp artışla %4,12’ye yükseldi. Kıymetli madenlerden ons altın %0,48 değerlenerek 2.157USD’ye çıktı. Emtia grubundan Brent petrol %0,42 artışla varil başına 83USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30)

AMB para politikası toplantısı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) faizleri sabit tutma kararı aldı. AMB mevduat faizini %4’te, gecelik borç verme oranını %4,75’te ve politika faizini ise %4,5 seviyesinde tuttu. Karar metninde faiz seviyesinin, enflasyonun %2 hedefine ulaşmasına önemli katkı vereceği belirtildi. Kararla birlikte ekonomik tahminler de yayımlandı. Buna göre AMB 2024 enflasyon tahminini %2,7’den %2,3’e indirdi. Ayrıca yıl sonu büyüme tahmini ise aşağı revize edilerek %0,6 seviyesine çekildi.

Powell’ın Kongre konuşması

ABD’de Fed Başkanı Jerome Powell yarıyıllık Para Politikası Raporu’na ilişkin sunumunun ikinci gününde faiz indirimine başlamak için enflasyonun hedefe düştüğünden emin olmak istediklerini belirterek ‘Bu güveni kazandığımızda faiz indirimine başlamak uygun olacak’ dedi.

BIST 100 Endeksi dün 8.797-9.054 puan aralığında işlem gördü. Endeks kapanışa doğru güçlenen alışlarla %3,54 arttı. Böylece gösterge endeks 9.054 puanla gün içi en yüksek seviyede kapanış yaptı. Endeks’in işlem hacmi ise 98,46mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru 31,83 TL’ye ve EUR/TRY kuru 34,79 TL’ye yükseldi. Gram altınsa kur ve ons altından destek bularak 2.200 TL’yi aştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) brüt rezervleri 1 Mart haftasında 130,9mlr USD olarak kaydedildi. Bir önceki hafta brüt rezervler 134,2mlr USD olmuştu.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı