CGTN ve Çin Renmin Üniversitesi’nin açıkladığı New Era Institute of International Communication tarafından yapılan dünya çapındaki kamuoyu yoklamasına göre, katılımcıların yüzde 83,5 kadarı Çin'in bağımsız ve barışçıl diplomatik yaklaşımlarını takdir ediyor ve bunların daha asil ve makul bir uluslararası düzenin oluşmasını teşvik etme konusunda katkı yapacağına inanıyor.

Anket araştırması, tüm dünyada, 31 bin 980 kişi nezdinde yürütüldü. Katılımcılar hem Birleşik Devletler, Almanya, Fransa ve Japonya gibi  gelişmiş ülkelerde hem de Meksika, Tayland ve Nijerya gibi gelişmekte olan ülkelerde bulunuyordu.

Araştırma, katılımcıların 91,1 kadarının Kuşak ve Yol Girişimi’nin geçmiş on yıl içindeki başarılarını övdüğünü ve bu girişimin dünya için bir gelişme kuşağı ve mutluluk yolu oluşturduğuna inandığını ortaya koydu. Bunun yanı sıra katılımcıların yüzde 82,5 kadarı, Çin’in önerdiği üzere, insanlık için ortak bir geleceği paylaşmanın daha iyi bir geleceğin anahtarı olduğunu ve insanlık için doğru yola işaret ettiği görüşünü paylaşıyor. Diğer bir yüzde 84,5’lik grup katılımcı, Küresel Kalkınma Girişimi’nin temel bir konsept olarak kalkınmanın küresel sorunların çözümünü ve insan mutluluğunun gerçekleşmesini sağlayacağını düşünüyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 85,6’sı da, güvenliğin kalkınmanın ön koşulu olduğu ve tüm ülkelerin dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir güvenlik yapısı kurmaya çalışması gerektiği görüşünde.

Katılımcıların yüzde 86 kadarına göre Çin-ABD ilişkilerinin sağlıklı ve dengeli yürümesi, karşılıklı sözlerden çok bir uzlaşmaya dayalı olmalı. Ayrıca yüzde 91,2 katılımcı Çin-ABD ilişkilerinin karşılıklı saygı ve eşit muamele temelinde oluşması gerektiğini belirtiyor. Bunlara göre, her iki taraf da diğerinin temel çıkarlarını ve esas kaygılarını gözetmeli.

Öte yandan yüzde 76,2 oranında katılımcı, Çin dış politikasının ülkenin ulusal çıkarlarını gerçekten koruduğunu kabul ediyor. Ayrıca araştırmaya yanıt verenlerin yüzde 64,6 kadarı Çin’in sorumlu davranan bir büyük ülke olduğuna inanıyor; yüzde 65,3 kadarı da, Çin’in küresel yönetişime aktif katılımının uluslararası topluluğa belirlilik ve istikrar getirdiğini düşünüyor.

Hibya Haber Ajansı