Kadın Demek #İlerlemekDemek diyerek yeni kampanyasını hayata geçiren Kotex, birçok toplumsal baskı ve tabunun yanı sıra kadınların regl dönemlerinden bahsederken hala rahatsız olduklarını hatırlatmayı amaçlıyor. Sosyal medyada büyük merak uyandıran markanın “Yüzümüz Var Mı” sloganı, ünlü isimlerden de destek gördü.

Müzik ve sinema dünyasından 19 ünlü kampanyayı destekledi

Burak Yörük, Burak Yamantürk, Dilan Çiçek Deniz, Ecem Çalhan, Funda Eryiğit, Hafsanur Sancaktutan, Hilal Altınbilek, Kalben, Kubilay Aka, Mina Derman, Nazlı Bulum, Nurgül Yeşilçay, Özge Gürel, Sanem Babi, Sedef Avcı, Taha Baran Özbek, Yasemin Allen, Yağız Can Konyalı ve Yiğit Koçak, sosyal medyada “Yüzümüz Var Mı” diyerek yaptıkları paylaşımlarla kampanyaya destek verdi. Ünlü isimler, yüzlerini kapatarak fotoğraflarını paylaştı ve konuyla ilgili şunları söyledi:

Burak Yörük

Türkiye’de her 10 kadından 7’si eşinden izin almadan çalışamıyor. Rakamın büyüklüğünün farkında mıyız? Kadınlar hala ekonomik özgürlüklerini ele alamazken, iş hayatına aktif katılmazken; bizim hiçbir şey olmamış gibi davranmaya yüzümüz var mı?

Cumhuriyetin 100. yılında, kadınların iş hayatında yer almaları için önlerine hiçbir engelin konmadığı bir toplum olmalıyız. Ve bu konuda birlikte çalışmalıyız.

Çünkü biliyoruz ki; kadın demek #İlerlemekDemek

Burak Yamantürk

Ülkemizde şiddete maruz kalan 10 kişiden 8’i kadın! Hem de ülke olarak Cumhuriyet’in 100. yılını kutlarken.

Şiddet başlı başına korkunçken, yolumuzu açan, bizim gerçek gücümüz olan kadınların buna maruz kaldığı bir ortamda hiçbir sorun yokmuş gibi yaşamaya yüzümüz var mı? Kadına şiddetin normalleşmediği ve meşru olmadığı bir toplum olmamız şart!

Kadın demek #İlerlemekDemek

Dilan Çiçek Deniz

Kadına seçme ve seçilme hakkını en erken veren ülkelerden biri biziz. Ama parlamentodaki temsil oranımız sadece yüzde 17…

Kadınlar kendilerini ifade edemezken, parlamentoda yeterli sayıda temsil edilemezken, bizim kadın erkek eşitliğinden bahsetmeye yüzümüz var mı?

Cumhuriyetin 100. yılında, toplum olarak ilerlemek istiyorsak, kadınların da yollarında rahat rahat ilerlemesi şart.

Hepimiz biliyoruz, kadın demek #İlerlemekDemek

Ecem Çalhan

Eteğin çok kısa, eteğin çok uzun… Bluzun çok açık, her tarafın kapalı! Cumhuriyetin 100. yılında, kadınlar hala özgürce istediklerini giyemiyor.

Toplumun yarısını oluşturan kadınlar günlük hayatlarında bile sadece giydikleri için rahatsız edilirken, bizim her şey yolunda gidiyormuş gibi hareket etmeye yüzümüz var mı?

Toplum olarak ilerlemek istiyorsak, kadınların da özgürce ilerlemesi şart.

Çünkü kadın demek #İlerlemekDemek

Funda Eryiğit

Hepimiz çok çalışıyoruz ama bazılarımız hak ettiğimiz emeğin karşılığını alamıyor. Cumhuriyetin 100. yılında, hala kadınların emeği eşit ücretlendirilmiyor.

Kadınlar çok çalışmalarına rağmen, sırf kadın oldukları için maaş eşitsizliği yaşarken bizim her şey yolundaymış gibi düşünmeye yüzümüz var mı?

Eşit işe eşit ücret, toplumsal adaletin ve ilerlemenin olmazsa olmazıdır.

Unutmayın, kadın demek #İlerlemekDemek

Hafsanur Sancaktutan

Çekinerek raftan alınan pedler, elden ele uzatırken gizleme çabası… Cumhuriyetin 100. yılında, regl ile ilgili konulardan utanılması ve dünyanın en doğal sürecinin bu derecede tabulaştırılması beni rahatsız ediyor. 

Kadınlar gerçekten kadın olmaktan ve istedikleri gibi yaşamaktan çekinirken bizim her şey yolundaymış gibi davranmaya yüzümüz var mı?

Artık hep birlikte regl ve kadın olmayı normalleştirelim.

Çünkü kadın demek #İlerlemekDemek

Hilal Altınbilek

Türkiye’de her yıl, daha 18 yaşına gelmemiş 13 binden fazla kız çocuğu evlendiriliyor. Dile kolay!

Bu rakamları söylemesi kolay ama Cumhuriyet’in 100. yılına bu rakamlar hiç yakışmıyor. Çocuklarımızın seçim hakkı yokken bizim bu gerçeği normalleştirmeye yüzümüz var mı?

Kız çocuklarımız en güzel yıllarını, çocukluklarını yaşayana kadar susmamalıyız. Çünkü çok iyi biliyoruz ki, kadın demek #İlerlemekDemek

Kalben

Hanım sen sus! Kadın sen işine bak! Elinin hamuruyla işe karışma! Aklı kısa, saçı uzun!

Kadınları susturmak ve seslerini kısmak dilimize bu derecede yerleşmiş durumdayken bu sorunu normalleştirmeye cidden yüzümüz var mı?

Halbuki Cumhuriyet’in 100. yılında, "kadın işi - erkek işi" ayrımının son bulduğu bir toplumda yaşamayı hepimiz hak etmiyor muyuz? İlerleyebilmemiz için kadınların sesinin duyulması şart.

Kadın demek #İlerlemekDemek

Kubilay Aka

Türkiye, cinsiyet eşitliği konusunda 146 ülke arasında 124. sırada… Yani bir şekilde toplumun yarısını oluşturan kadınlarımıza eşit davranılmıyor. Böyle bir gerçek varken, her şey günlük güneşlikmiş gibi davranmaya yüzümüz var mı?

Cumhuriyetin 100. yılında, cinsiyet eşitliğinde ön sıralarda yer almak hepimizin görevi. Kadın erkek demeden bu konuda hepimiz eşitliği sağlamak için çalışmalıyız.

Çünkü kadın demek #İlerlemekDemek

Mina Derman

Çamaşır ve bulaşık yıkamak, yemek yapmak, evin günlük olarak temizlenmesi…  Kısacası ev işlerinin yüzde 85’i kadınlar tarafından yapılıyor.

Cumhuriyetin 100. yılında, aynı evi paylaşmamıza rağmen aynı iş yükünü paylaşmıyorken, her şey yolundaymış gibi konuşmaya yüzümüz var mı? İlerlememiz için kadınların yollarında rahat rahat yürümesi şart.

Çünkü biliyoruz ki; kadın demek #İlerlemekDemek

Nazlı Bulum

Cumhuriyetin 100. yılında, okuma yazma bilmeyen kadınların sayısı erkeklerden 6 kat fazla. Halbuki eğitim herkesin hakkı... Kadınlar hala okuma yazma gibi çok temel bir insan hakkına erişemezken bizim her şey yolundaymış gibi hareket etmeye yüzümüz var mı?

Kadınlar temel haklarını kazanıp, yollarında rahat rahat ilerleyene kadar sesimizi yükseltmeye devam…

Çünkü biliyorum ki kadın demek #İlerlemekDemek

Nurgül Yeşilçay

Hasta, kirli, aybaşı… Kadın, erkek fark etmeden regli bir tabuya dönüştürüyoruz.

Cumhuriyetin 100. yılında regl olmayı hala utanılacak bir şeymiş gibi düşünüyoruz. Kadınlar, sadece kadın oldukları için rahatsız hissederken bizim hiçbir şey yokmuş gibi davranmaya yüzümüz var mı? Hadi, hep birlikte regl olmayı normalleştirelim, birlikte rahat rahat ilerleyelim.

Kadın demek #İlerlemekDemek

Özge Gürel

Aynı okullarda okuyoruz, aynı sınavlara giriyoruz. Hepimiz çok çalışıyoruz… Ama kadınlar olarak erkeklerle asla aynı parayı kazanmıyoruz.

Cumhuriyetin 100. yılında meslek sahibi kadınlar, aynı eğitime sahip erkek meslektaşlarından tam yüzde 20 daha az kazanıyor.

Eşit işe eşit ücret alamayan kadınlarımız varken bizim her şey yolundaymış gibi davranmaya yüzümüz var mı? Kadınlar yollarında rahat rahat ilerleyene kadar çalışmaya devam.

Kadın demek #İlerlemekDemek

Sanem Babi

Kadınların neredeyse yüzde 7’si evlerinde yalnız otururken kendilerini güvensiz hissediyor. Düşünsenize bir insanın en güvenli yeri evi olmasına rağmen bazı kadınlarımız evlerinde güvende hissedemiyor.

Cumhuriyetimizin 100. yılında sizce kadınlarımız evlerinde yalnız oturmaktan rahatsız olurken bizim her şey normalmiş gibi davranmaya yüzümüz var mı? Toplum olarak hep birlikte ilerlememiz için kadınların rahat bir yaşam sürmesi şart. 

Çünkü biliyoruz ki; kadın demek #İlerlemekDemek

Sedef Avcı

Çocuk büyütmek deyince hemen akla kadınlar geliyor. Söz konusu çocuklarımız olunca kadınlar erkeklerden haftada 31 saat daha fazla sorumluluk alıyor.

Aile içi görev dağılımı bu kadar dengesizken bizim her şey normalmiş gibi davranmaya yüzümüz var mı? Cumhuriyet’in 100. yılında kadınların yollarında rahat rahat ilerlemesi için her iki ebeveynin de çocuk bakımında eşit roller üstlenmesi gerektiğini kabul etmeliyiz.

Kadın demek #İlerlemekDemek

Taha Baran Özbek

Kadınların yüzde 30,4'ü yaşadığı çevrede gece yalnız yürürken kendini güvende hissetmiyor. Düşünsenize kendi sokağınızda, mahallenizde rahat rahat yürüyemiyorsunuz.

Evi, ofisi, otobüsü, aynı ülkeyi paylaştığımız kadınlarımız bu derecede rahatsız hissederken, bizim hiçbir şey olmuyormuş gibi davranmaya yüzümüz var mı?

Cumhuriyet’in 100. yılında kadınlar yollarında rahat rahat ilerleyene ve yaşadıkları yerde rahat hissedene kadar sesimizi yükseltmeliyiz.

Kadın demek #İlerlemekDemek

Yağızcan Konyalı

Kadınlara sağlanan istihdam fırsatı, erkeklere sağlanan istihdamın yarısı… Hatta daha azı. Yani potansiyel aynı, eğitim aynı, istek aynı ama kadınlar sadece kadın oldukları için iş dünyasına 1-0 geriden başlıyorlar.

İşgücünde cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, her bireyin yetenekleriyle değerlendirildiği bir toplum olamamışken her şey yolundaymış gibi davranmaya yüzümüz var mı? Cumhuriyetin 100. Yılında bu eşitliği bizim birlikte sağlamamız ve birlikte ilerlememiz şart.

Kadın demek #İlerlemekDemek

Yasemin Allen

Sürekli arkana bakarak yürümek, taksi plakasını arkadaşlarınla paylaşmak, telefonda konuşuyor gibi yapmak… Kadınlar gece gündüz fark etmeden, tek başına yürümekten bile korkuyor.

Cumhuriyetin 100. yılında, kadınlar sokaklarda özgürce adım atamazken, sırf kadın oldukları için endişe duyarlarken bizim hiçbir şey yokmuş gibi davranmaya yüzümüz var mı? Toplum olarak ilerlemek istiyorsak, kadınların da sokaklarda özgürce yürüyebilmesi şart.

Kadın demek #İlerlemekDemek

Yiğit Koçak

Kadının asıl işi çocuğu… mu? Çocuk bakımı konusunda kadınlar her gün erkeklerden 4 buçuk saat daha fazla zaman harcıyor. Bu aslında başlı başına bir eşitsizlik.

Aile içi görev dağılımı bu kadar dengesizken bizim bu konu hakkında her şey normalmiş gibi davranmaya yüzümüz var mı? Cumhuriyetin 100. yılında, anne baba ayrımı kalmadan çocukları birlikte yetiştirmemiz ve bu görevi birlikte üstlenmemiz lazım.

Kadın demek #İlerlemekDemek

Kadınlara ped desteğinde bulunan Kotex, kampanyaya destek için atılan her tweet’i de bağışa dönüştürüyor

Projeyi bir adım öteye taşıyan Kotex, deprem bölgesindeki ihtiyaç sahibi kadınlara ve Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversiteli gençlere hijyenik ped desteğinde bulunuyor. Kotex, ayrıca kampanya kapsamında sosyal medya platformu X’te “Kadın Demek #İlerlemekDemek” etiketiyle atılan her tweet’i de bağışa dönüştürüyor. Toplanan bağışlarla kadınlara ek hijyenik ped desteği sağlanıyor.

Hibya Haber Ajansı