Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Çarşamba Sayın Zelenski ve Sayın Miçotakis’in de bulunduğu bölgeye yakın bir yere düzenlenen füze saldırı sebebiyle her iki ülkeye de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. İki yılı geride bırakan savaş nedeniyle hayatlarını kaybeden Ukrayna vatandaşları için de taziyelerimi sunuyorum.

Kıymetli dostumla bugünkü görüşmelerimizde savaşla ilgili gelişmeleri ayrıntılı şekilde ele aldık. Kendisine tespitlerimizi biz dost olarak tüm samimiyetimle ifade ettim. Stratejik ortağımız Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına yönelik desteğimizi teyiden vurguladım. Maalesef savaşın başta Ukrayna olmak üzere bölgesel ve küresel plandaki menfi yansımaları giderek artıyor.

Barışın tesisi için Mart 2022’de İstanbul’da kurduğumuz müzakere masasının yanından geçebilecek nitelikte diplomatik bir adım atılamadı. Başından beri savaşın müzakereler temelinde sonlandırılması için elimizden gelen katkıyı verdik, veriyoruz. Rusya’nın da dahil olacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya da hazırız. İstişarelerimizde ihraç koridorları ve seyrüsefer emniyeti gibi Karadeniz’in istikrarını ilgilendiren meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk.

Karadeniz Girişimi, 33 milyon tona yakın tahılın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına imkan vererek, küresel bir gıda krizinin önüne geçmişti. O anlaşma da yine bu salonda yapılmıştı. Taraflar arasında yeni bir mutabakat sağlanması için bir niyet ortaya konulduğu takdirde daha önce olduğu gibi elimizden gelen desteği vermeye hazırız.

Önümüzdeki dönemde Ukrayna’nın ekonomik açıdan ayakları üzerinde duran ve kalıcı güvenliğini tesis etmiş konuma gelmesi de büyük önem taşıyor. Bu çerçevede Ukrayna’nın Avrupa Atlantik Kurumları ile bütünleşmesi hedefine desteğimiz bakidir.

Bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizin gündeminde yer alan konuları da etraflıca ele aldık. Savaşa rağmen ikili ticaretimizin istikrarlı bir seyir izlemesinden memnuniyet duyuyoruz. 10 milyon dolar hedefimize ulaşmak için gayretlerimizi artırma noktasında mutabık kaldık. Serbest Ticaret Anlaşması’nın bir an önce yürürlüğe girmesi, kuşkusuz bu ilişkilerimize yeni bir ivme katacaktır.

Pek çok firmamız, savaşın getirdiği tüm riskleri göğüsleyerek arazideki çalışmalarına devam etti, devam ediyor. Ukrayna’nın yeniden imarı çalışmalarına da güçlü şekilde destek vereceğiz. Bu çerçevede Ukrayna’nın Yeniden İnşası Forumu’nu da geçtiğimiz ocak ayında İstanbul’da gerçekleştirdik.

Firmalarımızın ilerleyen dönemde daha fazla sorumluluk üstlenme noktasında Ukrayna hükümetinin de tercihine mazhar olacaklarından şüphe duymuyorum.

Kırım Tatarlarının Ukrayna’daki varlığı, iki ülke arasındaki dostluğu pekiştiren önemli unsurlardan biridir. Ukrayna’nın vazgeçilmez bir parçası olan Kırım Tatarları, ülkenin toprak bütünlüğünün yeniden tesisi için de canla başla mücadele ediyorlar. Soydaşlarımızın haklarının garanti altına alınması ve özerklik statülerinin güçlendirilmesindeki emekleri için Sayın Zelenski’ye bir kez daha teşekkür ediyorum.

Biz de Kırım Tatar soydaşlarımızı her zaman destekledik, desteleyeceğiz. Önümüzdeki dönemde bir yandan Ukrayna ile dayanışmamızı sürdürürken, diğer yandan savaşın müzakereler temelinde adil bir barışla sona erdirilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bugünkü istişarelerimizin başta ülkelerimiz olmak üzere tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Kıymetli dostum ve saygıdeğer heyet üyelerine ziyaretleri için bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Zelenski’nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Sayın Cumhurbaşkanına özellikle vatandaşlarımızın Rus esaretinden kurtarılması konusunda teşekkür ettim. Türkiye’nin aracılığı sayesinde ciddi insani sonuçlar elde ettik. Bundan sonraki çabaları bekliyoruz. Özellikle Rusya tarafından baskı gören Kırım Tatarları başta olmak üzere ilgili listeyi ilettim.

Bu insanlar işgal topraklarında bulunuyor. Çok sert ve insanlık dışı şartlarda bulunuyorlar. Onları serbest bırakmamız gerekiyor. Gerek asker, gerek sivil herkes serbest olmalı.

Bugün barış planımıza dikkat çektik. Özellikle liderler düzeyindeki küresel zirve hazırlıklarıyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanına bilgi verdim. Söz konusu zirve İsveç’te de düzenlenecek.

İkili iş birliğimize de epeyce zaman ayırdık. Gerek savunma sanayi, gerek hükümet düzeyindeki belli anlaşmalar konusunda mutabık kaldık. Savunma sanayi şirketleriyle bir araya geldim. Bugün görüştüğümüz projeler konusunda ilerlemeye hazırız. Savunma sanayi şirketleriyle ve Türk iş dünyası temsilcileriyle görüşmekten memnuniyet duydum. Eminim ki elde edeceğimiz sonuçlar epeyce güçlü olacak.

Bugün bu arada bir anlaşma imzaladık. Aslında Ukrayna ve Türkiye açısından çok faydalı bir anlaşma. Çünkü bizim ticaretimizi kolaylaştıracak. Savunma Bakanlığı düzeyinde de çok önemli belgeler imzalandı.

Mübarek ramazan ayı sırasında barışın bize biraz daha yakın olmasını diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanı teşekkür ediyorum, dikkatiniz için teşekkürler. Yaşasın Ukrayna.”

Hibya Haber Ajansı