Ekoloji ve Çevre Bakanı Huang Runqiu 8 Mart Cuma günü verdiği demeçte, havayı ve suyu kirletici etkenleri azaltması sayesinde Çin’in, 2023 yılında, ekolojik ortamının genel ve sürekli bir iyileşmeye sahne olduğunu açıkladı.

Hava kirliliğinin başlıca göstergesi olan PM2,5 partiküllerinin yoğunluğu, ülkenin 339 il ve daha üst düzeydeki yerleşim birimlerinde ortalama metreküp başına 30 mikrogram oldu, Huang, Halk Meclisi oturumları sırasında basına yaptığı açıklamada bu değerin, 2023 yılı için saptanmış olan hedeften 3 mikrogram daha da düşük olduğunu söyledi. Ayrıca Bakan, 2023 değerinin 2019’a kıyasla metreküp başına 6 mikrogram azalmış bulunduğunu ve bunun yüzde 16,7 oranında bir kirlenme azalmasına tekabül ettiğini belirtti.

Geçtiğimiz yıl, toz fırtınası ve benzeri uç meteorolojik olayların çevreye olan zararlı etkilerini azaltmak için yoğun önlemler alınmıştı. Söz konusu önlemler, demir-çelik endüstrisinde düşük emisyonlu dönüşümlerin uygulanmasını ve kırsal bölgelerde kömür kullanımını azaltmak için temiz ısınma yöntemlerinin teşviki gibi uygulamaları da kapsıyordu. Su kalitesi konusunda ise ülkenin gözlemlenen kesimlerinin yüzde 89,4 kadarının yüzey suyu kalitesinin yeterince iyi olduğu saptandı. Huang, bu durumun, 14. Beş Yıllık Plan uyarınca ulaşılması gereken hedefi 4,4 puan kadar aştığını bildirdi.

Öte yandan Bakan, Çin’in kalkınmasını, 2024 yılında da çevrenin ciddi biçimde korunma önlemleri eşliğinde sürdüreceğini; bunun hava ve su kalitesini daha da düzeltme, su ekolojisini onarma, kırsal çevrenin korunması ve tehlikeli atıklara bağlı risklerden kaçınılması gibi yöntemleri kapsayacağına işaret etti. Ayrıca “güzel bir Çin” inşa etmek için pilot bölgelerin tesisi ve özellikle sera etkili gaz emisyonunun gönüllü olarak azaltılması için ulusal karbon emisyonu piyasalarının oluşturulması türünden başka önlemlerin de uygulamaya konulacağı söylendi.
 

Hibya Haber Ajansı