Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2023 yılının son gününde yayımladığı yeni yıl mesajında “Hedefimiz hem büyük hem de sade. O da vatandaşlarımızı güzel hayatlara kavuşturmak." ifadesini kullandı.

“İki Toplantı” olarak bilinen Çin Ulusal Halk Meclisi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi’nin yıllık toplantıları şu an başkent Beijing’de düzenleniyor. Ülkenin farklı yerlerinden gelen temsilci ve üyeler, “İki Toplantı”da bir araya gelerek memleket meseleleriyle ilgili öneriler ortaya koyuyor ve bunları değerlendiriyor. Temsilci ve üyelerin önerileri sayesinde halkın yaşam seviyesini yükselten somut adımlar sürekli atılıyor.

2024 Çin Ulusal Halk Meclisi’nin (ÇUHM) yıllık toplantısı öncesinde, Qinghai eyaletinin Maduo ilçesine bağlı Çin Komünist Partisi (ÇKP) Huashixia Kasabası Komitesi Sekreteri Ren Qing Zha Xi, Donggecuona Gölü’ne gelerek oradaki çevre koruma durumunu inceledi. Ren Qing Zha Xi, “Bu platoyu kesinlikle iyice korumalıyız ve halkın daha fazla güzel ekolojiden faydalanmasını sağlamalıyız.” dedi. 

Maduo ilçesi, Tibetçe’de Sarı Nehir’in kaynağı anlamına geliyor. Qinghai eyaletinin en yüksek ilçelerinden biri olan Maduo ilçesi aynı zamanda, üç nehrin kaynağında yer almaktadır. Ren Qing Zha Xi’ye göre, yerel çalışmalarda çevre korumaya büyük öncelik verildi. Geçtiğimiz yıllarda ekolojiyi iyileştirmek için, yaşadığı bölgede çöp toplama, otlakların korunması, göçmenlerin yeniden yerleştirilmesi ve sulak alanların korunması gibi eylemler hayata geçirildi. Ren Qing Zha Xi, “Çevremdeki vatandaşların, hemen hemen her aileden ekolojik ortamı koruyan var. Hükümetin politikası sayesinde vatandaşlar, çevre korumanın yanı sıra, ekstra gelir elde edebiliyor. Artık memleketimdeki gökyüzü daha mavi, otlaklar daha yeşil, göller daha berrak oldu. Geçmişte nadir görülen vahşi hayvanlar da yeniden ortaya çıktı.” dedi.

Geçen yıl düzenlenen ÇUHM’nin yıllık toplantısında Ren Qing Zha Xi, yerel kalkınmanın ekolojik ortamı koruma temelinde gerçekleştirilmesi gerektiğini tavsiye etti. Ren Qing Zha Xi, düşük karbonlu ve yeşil kalkınmayı teşvik etti.

Ren Qing Zha Xi, “On yıldan önce köylüler, geleneksel hayvancılık ile ailelerini beslediler.  Yıl boyunca elde edilen gelir çok fazla değildi, hatta sadece geçim sağlanabilirdi. Son yıllarda, ülkenin yoksullukla mücadele ve kırsal alanları canlandırma politikaları sayesinde, köydeki hayvancılık modernleştirildi. Sığır ve koyunlar “evlere” taşındı. Çobanlar artık sığır ve koyunları kameralarla izleyebiliyor.”

2023 yılında Guoluo ilçesi tarafından ağırlanan turist sayısı yüzde 22,42 artışla 638 bini buldu ve toplam 495 milyon yuan turizm geliri elde edildi.

Ren Qing Zha Xi, “14. ÇUHM temsilcisi olarak seçildiğim için hem gurur hem de büyük sorumluluk duyuyorum. Halkla yakından temas kurmaya, tabandan gelen sesleri ÇUHM yıllık toplantısına ulaştırmaya devam edeceğim.” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı