Yeni verilere göre zeytinyağı, organize suç çetelerinin gizli pazarda satmak üzere "sıvı altını" hedef almasıyla İspanya genelinde süpermarketlerde en çok çalınan ürün haline geldi.

Financial Times'ın haberine göre, zeytinyağı şu anda ülke nüfusunun yüzde 70'ini oluşturan bölgelerde en çok hırsızlık yapılan ürün.

Süpermarketler, hırsızlığı önlemek için beş litrelik büyük zeytinyağı şişelerini birbirine zincirleyip raflara asma kilitle kilitlerken, diğer mağazalar da şişelere personel tarafından çıkarılması gereken güvenlik etiketleri takıyor.

İspanya dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi. Ancak aşırı hava koşullarının ikinci yılda da hasatlara zarar vermesinin ardından Avrupa'da stoklar neredeyse tükendi. Uluslararası Zeytin Konseyi'ne göre, küresel üretimin geçen yılın hasadından daha az ve yaklaşık 3 milyon tonluk küresel talebin oldukça altında 2,4 milyon tona düşmesi bekleniyor.

İspanya'da fiyatlar son dört yılda dört kattan fazla arttı. Dört yıl önce bir litre yüksek kaliteli sızma zeytinyağına 5 Euro'dan az para ödeyen tüketiciler, şimdi fiyatların 14 Euro'ya kadar çıktığını görüyor.

Süpermarketlerde araştırma yapan güvenlik şirketi STC'nin pazarlama müdürü Alejandro Alegre, FT'ye bu hırsızlıkların açlıktan değil, kıtlıktan kar elde etmeye çalışan organize çeteler tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Aralık ayında İspanya ve İtalya polisi, ucuz yağları daha pahalı satarak kar elde etmeye çalıştığı iddia edilen uluslararası bir çeteyi dağıttıktan sonra 11 kişiyi tutukladı ve 5 bin litreden fazla katkılı zeytinyağı ele geçirdi.

Alegre, zeytinyağı gibi temel bir gıda maddesinin hırsızlık listesinde bu kadar üst sıralarda yer almasının alışılmadık bir durum olduğunu söyledi.

Hibya Haber Ajansı