11 Mart 2024 Pazartesi Türkiye; Perakende Satış Endeksleri (Ocak), İş Gücü İstatistikleri (Ocak) Japonya; GSYİH (4Ç23-Nihai)

12 Mart 2024 Salı Türkiye; Sanayi Üretimi (Ocak), Ödemeler Dengesi İstatistikleri (Ocak) Japonya; ÜFE (Şubat) Almanya; TÜFE (Şubat-Nihai) ABD; TÜFE (Şubat)

13 Mart 2024 Çarşamba İngiltere; İmalat Üretimi (Ocak) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi (Ocak)

14 Mart 2024 Perşembe Türkiye; Konut Satışları (Şubat) ABD; ÜFE (Şubat), Perakende Satışlar (Şubat)

15 Mart 2024 Cuma Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Mart), Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Şubat), Tarım ÜFE (Şubat) ABD; NY İmalat Endeksi (Mart), Sanayi Üretimi (Şubat), Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (Mart-Öncü)

- Bu hafta küresel piyasaları sakin bir gündem bekliyor. Hafta boyunca Japonya, Almanya ve ABD’nin enflasyon rakamları, ABD’de güven endeksleri ve ABD ile Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi verileri takip edilebilir.

Japonya, Almanya ve ABD’de enflasyon verileri

Haftanın en önemli gelişmesi ABD’de salı ve perşembe günleri takip edilecek TÜFE ve ÜFE verileri olacak. Piyasanın tahmini şubatta, TÜFE’nin aylık %0,4, yıllık %3,1 arttığı yönünde. Ocakta aylık %0,3, yıllık %3,1 artış olmuştu. Manşet rakam Haziran 2022’de %9,1 ile 1981’den beri en yüksek seviyeyi görmesinin ardından hızlı bir düşüş eğilimine girerek Haziran 2023’te %3,0’e kadar gerilemişti. Sonrasında ise düşüş eğiliminin kaybolduğu, yatay ve dalgalı bir seyrin hâkim olduğu görülmektedir. Çekirdek TÜFE’de şubat tahmini aylık %0,3, yıllık %3,7 artış olduğu yönünde. Ocakta aylık %0,4, yıllık %3,9 artış olmuştu. Enflasyon verilerinin beklentinin üzerinde gelmesi halinde -özellikle iki yıllık- ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü bir hareket görülebilir. İki yıllıkların faizi haftayı %4,47, on yıllıkların faizi %4,07 seviyesinde tamamlamıştı. Ayrıca, Fed’in faiz patikasına ilişkin beklentilerde de zayıflama beklenebilir. Fed fonlama vadelilerine göre cuma günü itibarıyla Fed’in faiz indirimlerine %57 ihtimalle (25bp) haziran toplantısında başlaması, yıl sonuna kadar ise %35 ihtimalle toplam 100bp indirimine gidilmesi beklenmektedir. Fed’in federal fonlama faizi hedefi mevcut durumda %5,25-5,50 aralığında bulunuyor. Şubat ayına ilişkin diğer önemli enflasyon verisi, Fed’in takip ettiği PCE Fiyat Endeksi 29 Mart’ta açıklanacak. Ocak TÜFE verisi bir önceki aya göre yükselip beklentiyi aşarken PCE verisi yükselmesine karşın beklentiyi karşılamıştı.

Salı günü, ABD TÜFE verisi öncesinde erken saatlerde Japonya şubat ÜFE ve ardından Almanya şubat (Nihai) TÜFE verileri izlenecek. Japonya ÜFE tarafında, piyasanın tahmini şubatta aylık %0,1, yıllık %0,5 artış olduğu yönünde. Ocakta aylık bazda değişim olmazken, yıllık %0,2 artış olmuştu. Almanya TÜFE’nin öncü veriye paralel olarak şubatta aylık %0,4, yıllık %2,5 arttığı tahmin ediliyor. Ocakta aylık %0,2, yıllık %2,9 artmıştı.

ABD’de NY imalat endeksi, Michigan Tüketici Güveni

Haftanın son işlem günü ABD’de enflasyon beklentileriyle ilgili iki veri takip edilecek. New York eyaletindeki genel işletme koşullarını ölçen New York Fed Empire State İmalat Endeksi’nin martta -7,60 değerini alması beklenmekte. Son üç aydır eksi değer alan endeks, şubatta -2,40 olmuştu. 0,0 puan eşik değerin altındaki veriler koşulların kötüleştiğini, üzerindeki veriler koşulların iyileştiğini işaret etmektedir. Cuma günü izlenecek diğer (Öncü) veri, ABD’li tüketicilerin mevcut ve gelecek ekonomik koşullara ilişkin beklentilerini ölçen Michigan Üniversitesi’nin Tüketici Güven Endeksi’nin martta 76,9’dan 77,3’e yükselmesi beklenmektedir.

ABD ve Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi verileri

ABD’de perşembe ve cuma günleri sırasıyla şubat ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri, Euro Bölgesi’nde çarşamba günü ocak ayı sanayi üretimi verileri takip edilecek. ABD perakende satış hacminin şubatta aylık %0,8 arttığı tahmin ediliyor. Ocakta aylık %0,8 azalırken yıllık %0,65 artış olmuştu. Sanayi üretiminin şubatta aylık bazda değişmemesi bekleniyor. Ocakta aylık %0,1 azalırken yıllık bazda 0,03 artış olmuştu. Manşet rakamlarda hem perakende satışlar hem de sanayi üretimi tarafında yavaş seyrin, özellikle sanayi üretimindeki belirgin yavaşlamanın devam ettiği görülmektedir. Euro Bölgesi sanayi üretiminde ocakta aylık %0,1, yıllık %2,8 azalma beklenmektedir. Aralıkta aylık %2,6, yıllık %1,2 artış olmuştu. Euro Bölgesi sanayi üretimindeki yavaşlamanın ABD’ye kıyasla daha sert olduğu görülmektedir. Zira geçen yıl aralık hariç son yedi ayda (mayıs-kasım) yıllık bazda sert geriledi.

- Yurt içinde hafta boyunca perakende satışlar, sanayi üretimi, iş gücü istatistikleri, ödemeler dengesi istatistikleri, konut satışları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi, merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri ve tarım ÜFE verileri takip edilecek.

Perakende satışlar ve sanayi üretimi

TÜİK haftanın ilk işlem günü ocak perakende satış endekslerini ve salı günü sanayi üretimi endeksini açıklayacak. Aralıkta, perakende satış hacmi aylık %1,7, yıllık %11,4, sanayi üretimi ise aylık %2,4, yıllık %1,6 arttı. Perakende satışlar sanayi üretimine göre bir miktar daha canlı olsa da geçen yıl temmuzdan sonra başlayan yavaşlamanın devam ettiği görülmektedir.

İş gücü istatistikleri

Ayrıca, TÜİK, pazartesi günü ocak ayı iş gücü istatistiklerini yayımlayacak. Mevsim etkisinden arındırılmış (MA) işsizlik oranı aralıkta 0,1 puan azalarak %8,8 seviyesinde gerçekleşti. Genç nüfusta MA işsizlik oranı 0,8 puan azalarak %15,5 oldu. MA atıl işgücü oranı 2,1 puan artarak %24,7 oldu.

Ödemeler Dengesi İstatistikleri

TCMB, salı günü ocak ayı ödemeler dengesi istatistiklerini yayımlayacak. Foreks Haber anketine göre medyan beklenti cari işlemler hesabının ocakta 2,55mlr USD açık verdiği yönünde. Aralıkta 2,09mlr USD açık verilmişti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 4.16mlr USD fazla vermişti. Ocak-Aralık 2023 döneminde cari denge 45,15mlr USD açık verdi. Ocak-Aralık 2022 döneminde cari açık 49,09mlr USD idi.

Konut Satış İstatistikleri

TÜİK perşembe günü şubat ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıklayacak. Türkiye genelinde konut satışları ocak ayında yıllık %17,8 azalarak 80 bin 308 ile Şubat 2023’ten beri en düşük değeri almıştı.

Ayrıca, perşembe TCMB’nin haftalık bazda yayımladığı menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verileri takip edilecek.

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi

Haftanın son işlem gününde TCMB’nin mart Piyasa Katılımcıları Anketi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklayacağı şubat ayı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve TÜİK’in şubat tarım ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) takip edilecek. Şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketinde katılımcıların cari yıl sonu TÜFE beklentisi %42,04’ten %42,96’ya yükselmişti. 12 aylık TÜFE beklentisi %39,09’dan %37,78’e geriledi. Merkezi bütçe ocakta 150,72mlr TL, faiz dışı denge 29,63mlr TL açık vermişti. Tarım ÜFE ocakta aylık %3,85, yıllık %57,85 artış kaydetmişti.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı