Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde beklentileri aşan Şubat ayı tarımdışı istihdam verisi sonrasında, Nvidia hissesinde öne çıkan realizasyonlar nedeniyle satıcılı seyir izledi.

Makro veriler cephesinde Cuma günü açıklanan ABD tarımdışı istihdam Şubat ayı verisi 275k ile piyasa beklentisini aşarken, daha önce 353k olarak açıklanan Ocak ayı istihdam artışı ise 229k seviyesine revize edildi. İşsizlik cephesinde , Şubat'ta işsizlik oranı %3,7'den %3,9'a yükselerek piyasa beklentisini aştı. Enflasyon göstergeleri açısından takip edilen ortalama saatlik kazançlar tarafında ise aylık bazda artışın beklentilerin altında kaldığı izlendi. Şubat ayında ortalama saatlik kazançlar bir önceki aya göre %0,1 arttı. Beklenti artışın %0,2 olması yönündeydi. Yıllık olarak ise ortalama saatlik kazançlar %4,3 artışla piyasa beklentisi ile uyumlu gerçekleşti.

İşgücü piyasasının seyri ve ücretler cephesinde ılımlılaşmaya işaret eden verinin ardından, tahvil faizlerinde düşüş eğilimi öne çıktı. Para politikası beklentileriyle yakından ilintili olan 2 yıllık tahvil faizleri %4,47 seviyesine gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi %4,07 seviyesine ılımlı düşüş kaydetti. Faiz patikasına ilişkin olarak federal fonlama oranının Mart toplantısında %5,25-5,50 bandında tutulacağına yönelik beklenti piyasalarda %96 oranında fiyatlanıyor. Mayıs ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine gidilmesine yönelik olasılık da %23,2’ye hafif gerilerken, Fed’in ilk 25 baz puanlık faiz indiriminin Haziran’da gerçekleşeceği yönündeki beklenti piyasalarda %57,4 oranında fiyatlanıyor.

Diğer yandan, yapay zeka ilintili teknoloji sektörü hissesi Nvidia geçtiğimiz Cuma günü %5’in üzerinde değer kaybederek Mayıs sonundan bu yana en kötü performansını gösterdi. Ancak buna rağmen haftalık bazda hissenin %6 getiri sağladığını belirtmek isteriz. Nvidia hissesinde günlük bazda görülen değer kaybına karşın, Apple hissesi %1 yükselerek 2022 başından bu yana görülen en uzun düşüş döngüsünü sonlandırdı. Ancak haftalık bazda %5 değer kaybetmesi nedeniyle Dow Jones endeksindeki en kötü performans gösteren hisse oldu.

Gün içinde rekor tazeleyen S&P 500 endeksi %0,65 düşüşle 5,123.69 seviyesine gerilerken, Nasdaq endeksi %1,16 değer kaybıyla 16,085 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi de %0,18 düşüşle 38,722.69 seviyesine geriledi. Haftalık bazda da S&P 500 endeksi %0,26 gerilerken, Dow Jones ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %0,93 ve %1,17 değer kaybetti. Özellikle Dow Jones endeksinin Ekim ayından bu yana en kötü haftalık performansını gösterdiğini takip ediyoruz.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında Nikkei endeksinde %3’e varan kayıplar öncülüğünde genel olarak karışık seyir görülüyor. Japonya cephesinde öncü olarak %0,4 daralma olarak gerçekleşen 4Ç23 büyüme verisinin ikinci okumada %0,4 büyüme olarak güncellenmesi sonrası ülkenin teknik resesyondan kurtulduğunu gözlemliyoruz. Söz konusu büyüme rakamının piyasa beklentisinin altında olmasına karşın, bu durumun BoJ’un sıkılaştırmacı patikaya geçişinin önünü açacağı yönünde yoğunlaşan beklentilerin Nikkei endeksindeki kayıplarda belirleyici olduğunu takip ediyoruz. Çin cephesinde de ülkede dört aydır görülen deflasyon eğiliminden sonra Şubat ayında tüketici fiyatlarındaki değişimin pozitif bölgede gerçekleştiğini takip ediyoruz. Çin TÜFE Şubat ayı verisi yıllık bazda %0,7 yükselirken, ÜFE verisi %2,7 düştü. Şubat'ta tüketici fiyatlarında cüzi artışa rağmen, üretici fiyatlarında 17 aydır süregelen düşüşle birlikte deflasyon baskısı sürüyor. Söz konusu makro veri akışlarının etkisiyle Shangai endeksi %0,21 artış kaydederken, Hang Seng endeksinde yükseliş %1’i aşıyor. Kospi ve Nifty endeksleri ise sırasıyla %0,49 ve %0,21 düşüşler kaydediyor.

ABD vadelilerinde de satıcılı seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de NY Fed tarafından açıklanacak olan 1 yıllık TÜFE tahmini verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Ocak ayında açıklanan tahmin %3 seviyesindeydi.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de NFIB küçük işletme iyimserliği, TÜFE, reel haftalık kazançlar, reel saatlik kazançlar ve bütçe dengesi verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere NFIB küçük işletme iyimserliği Ocak ayı verisi aylık bazda 2 puan düşüşle 89,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Şubat ayı TÜFE verisine ilişkin olarak manşet verinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,4 ve %3,1 seviyelerinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Çekirdek cepheye yönelik beklentiler de aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %3,7 artış yönünde. Reel haftalık ve saatlik kazançlar verilerine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Ocak ayı verileri sırasıyla yıllık bazda %0,1 düşüş ve %1,4 artış olarak gerçekleşmişti. Bu arada Ocak ayında bütçe dengesi de 21,9 mlr dolar açık vermişti. Asya cephesinde Japonya’da ÜFE verisi izlenecek. Şubat ayı verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,1 ve %0,6 artışlar göstermesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı