USD/TRY: Yurtiçinde haftanın ilk yarısında TCMB'nin ilave sıkılaştırma adımlarına yönelik duyurusu öne çıkarken, sonrasında kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in kredi notu değerlendirmesi beklendi. Cuma gecesi de Fitch; kredi notumuzu bir kademe yükseltirken, görünümü de pozitife çıkarttı. Geçen hafta Powell'ın faiz indirimlerini gündemde tutan açıklamaları risk iştahı açısından destekleyici olurken, cuma günü ABD'de tarım dışı istihdamı yüksek gelse de işsizlik oranındaki yükseliş ve saatlik ücretlerdeki artışın beklentilerin altında kalması ekonomideki soğuma görüşünü destekleyici bir faktördü. Ancak, veriye ABD borsaları ilk etapta olumlu tepki verse de sonrasında gelen satışlarla ana endeksler günü negatif bölgede tamamladı. Bu sabaha baktığımızda da ABD vadelileri eksi bölgede seyrediyor. Arka arkaya üç hafta güç kaybeden Dolar Endeksi (DXY) bu sabah yatay bir görünüme sahipken, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,10 seviyesinin altındaki seyrine devam ediyor. Yurtiçinde bu hafta ocak ayı sanayi üretimi ve ödemeler dengesi verileri ile TCMB tarafından mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi öne çıkıyor. Yurtdışında ise salı günü ABD'de açıklanacak şubat ayı enflasyon rakamları yakından izlenecek. Fiyatlamalar tarafında ise 31 seviyesini aştıktan sonra yükseliş hareketini ivmelendiren kurda geçtiğimiz hafta 31,94 seviyesinde tamamlandı. Paritede bu sabah izlenen hafif yukarı yönlü hareketlerin haftanın geri kalanında da devam etmesi beklenebilir. 

EUR/USD: Geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Powell'ın sunumlarda, faiz indirimlerine başlamak için %2 hedefine yaklaşılması gerektiği açıklamaları, faiz indiriminin temmuz ayında başlayabileceği yönündeki fiyatlamaları artırdı. Ek olarak güvercin geçen ECB toplantısı küresel piyasalarda risk iştahı açısından destekleyici oldu. ABD 10 yıllık tahvil getirisi %4,07 ile yatay hareket ediyor. Diğer taraftan 19-20 Mart'taki Fed toplantıları öncesi bu hafta salı günü şubat TÜFE, perşembe günü ise ÜFE ile perakende satış verileri piyasa katılımcıları tarafından yakından takip edilecek. Şu aşamada paritede teknik seviyelere bakıldığında 1,0915 - 1,0965 seviyeleri arasında bant hareketi görülebilir. 

XAU/USD: Geçtiğimiz hafta yukarı yönlü ivme kazanan Ons Altın haftanın son işlem gününü 2.178 seviyesinde tamamladı. Geçen hafta ABD tarım dışı istihdam verileri ve Fed Başkanı Powell'ın sunumu takip edildi. Powell'ın faiz indirimleri konusunda "uzakta değiliz" söylemi değerli maden üzerindeki baskıyı azalttı. Bu hafta ABD TÜFE verisi takip edilecek. Buna ek olarak önümüzdeki hafta Fed faiz kararı toplantısı gerçekleştirilecek. Yükselişin devamı halinde 2.200 seviyesi gün içi direnç olarak öne çıkarken, olası satışlarda 2.145 seviyesi destek konumunda.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı