Çin'in geleneksel ay takvimine göre bugün, yılın ikinci ayının ikinci günü. Bugün “Ejderhanın Başını Kaldırdığı Gün” veya Çince'de "Longtaitou Günü" olarak kutlanıyor.

Çin'in eski astronomisine göre, yıldız işaretleri ekliptik boyunca Yirmi Sekiz Köşk'e ayrılmıştır ve bu köşkler, ayın bir ay boyunca izlediği yola göre tüm yıl boyunca görülemeyen yıldızlar için kullanılan bir tutulum koordinat sistemi oluşturmuştur. Yirmi Sekiz Köşk'ün doğu yönündeki Cang ve Erdejha yıldızlarının arasında yer alan Ejderha Boynuzu Yıldızı, her yılın ikinci ayının ikinci gününde doğu ufkundan yükseldiği için bu gün, “Ejderhanın Başını Kaldırdığı Gün” olarak adlandırıldı.

Eski inanışlara göre, yağmurun yağması, Cang ve Ejderha yıldızlarının görülmesiyle ilişkilendirildi. Ayrıca, eski zamanlarda ejderha, yağmur tanrısı olarak kabul edildiği ve yağmurun tarım hasadıyla yakından ilişkili olduğu için, “Ejderhanın Başını Kaldırdığı Gün” büyük bir önem taşıyor.

Çin'in birçok bölgesinde insanlar, bu özel günü ejderha dansları yaparak ve özel ejderha makarnası yiyerek kutlarlar. Özellikle bu günde saç kestirmek, yeni yılı yeni bir yüzle karşılamak için yapılan bir gelenektir.

Hibya Haber Ajansı