Piyasalar geçen hafta Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarına odaklanmıştı. Powell'ın Temsilciler Meclisi ve Senato'da yaptığı konuşmalar kafaları karıştırsa da özet mesaj Fed'in faiz indirimi için acele etmeyeceği ancak, bu yılın bir noktasında bunu yapmanın muhtemelen uygun olacağını belirtmesi'ydi. Şahin bir politika ile enflasyonun kontrol altına alınmaya başlanması ardından gözler Fed'in ne zaman faiz indirimine başlayacağına çevrildi.

ABD tarafında istihdam verilerinin seyri güçlü kalmaya devam ediyor. Bu durumda iç talebin artmasına neden oluyor. İç talepteki artış da geri çekilmesi beklenen enflasyon tarafının baskılanmasını oluşturuyor ki Ocak ayında ABD tarafında beklenti üstü gelen enflasyon verisi de bunun sağlaması niteliğinde.

ABD'de aylık bazda enflasyon beklentisi %0,4 iken, yıllık bazda beklenti Ocak ayı ile aynı kalarak %3,1 oranında artış yönünde. Beklenti altı kalabilecek bir enflasyon verisi ile Fed'in faiz indirimine daha önce başlayabileceğine (şu an için yoğunlukta beklentiler Haziran) dair durum fiyatlamalar arasına girebilir.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesiyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bakan Şimşek mesajında şu ifadeleri kullandı: "Fitch'in Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu B'den B+'ya, görünümü ise nötrden pozitife yükseltmesi, Türkiye'nin ekonomi politikalarının gücünü yansıtıyor. Sağlam politikaları sürdürmeye ve yapısal reformları uygulamaya kararlıyız. Fiyat istikrarını sağlamak birinci önceliğimiz olmaya devam ediyor.’’ Şimşek ayrıca; Şimşek "Döviz piyasasında son dönemde yaşanan dalgalanma geçici olarak değerlendirilmelidir. TCMB, elindeki tüm araçları kullanarak enflasyon beklentilerini çıpalamada kararlıdır" dedi.

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı