Dün piyasalarda neler oldu

Dün ABD piyasaları uzun vadeli enflasyon beklentilerinde öne çıkan ivmelenmenin sıkı parasal duruşun beklenenden daha uzun süre gündemde kalabileceği yönündeki endişeleri canlandırmasıyla genel olarak satıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde dün ABD’de NY Fed’in enflasyon beklentileri anketi takibimizdeydi. Şubat ayı anketinde bir yıllık enflasyon beklentisi %3 seviyesinde gerçekleşerek, aylık bazda değişim göstermezken, uzun vadeli enflasyon beklentilerinde yükseliş eğiliminin öne çıktığı takip edildi. 3 yıllık TÜFE beklentisi aylık bazda 0,3 puan artış kaydederek %2,7 seviyesine yükseldi. 5 yıllık beklentinin de 0,4 puan artışla %2,9 seviyesinde gerçekleştiğini takip ediyoruz. Şubat ayı TÜFE verisi öncesi, enflasyon patikasını gözlemlemek konusunda önemli olan üç göstergenin, Fed’in %2 hedefinin üzerinde olması faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek seyrini koruyacağı yönündeki korkuları artırdı. Bu çerçevede para politikası beklentileriyle yakından ilintili olan 2 yıllık tahvil faizleri %4,54 seviyesine yükselirken, 10 yıllık tahvil faizi %4,10 seviyesine artış gösterdi. VIX endeksi de dün 0,22 puan artışla Kasım ayından bu yana görülen zirve seviye olan 15,22’ye yükseldi.

Faiz patikasına ilişkin olarak federal fonlama oranının Mart toplantısında %5,25-5,50 bandında tutulacağına yönelik beklenti piyasalarda %97 oranında fiyatlanıyor. Mayıs ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine gidilmesine yönelik olasılık da %22’ye hafif gerilerken, Fed’in ilk 25 baz puanlık faiz indiriminin Haziran’da gerçekleşeceği yönündeki beklenti piyasalarda %55 oranında fiyatlanıyor.

Bu arada bugün açıklanacak Şubat ayı TÜFE verisine ilişkin olarak manşet verinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,4 ve %3,1 seviyelerinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Ocak ayında manşet TÜFE verisi aylık bazda %0,3 artış kaydetmişti. Yıllık artış da %3,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Çekirdek cepheye yönelik beklentiler de aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %3,7 artış yönünde. Enerji ve gıda dışı tarafta Ocak ayında aylık artış %0,4, yıllık artış da %3,9 seviyesinde gerçekleşmişti.

Çekirdek tarafa yönelik piyasa beklentisinin yıllık bazda öngörülen ılımlı yavaşlama eğilimine karşın, fiyat baskılarında  katılık görünümünün sürdürüleceğini yansıttığını gözlemliyoruz. Diğer yandan, dün bilgi teknolojileri ve yapay zeka ilintili hisselere ek olarak ilaç sektörü hisselerinde realizasyonlar

görüldü.

S&P 500 endeksi %0,11 düşüşle 5.117,94 seviyesine gerilerken, Nasdaq endeksi %0,41 değer kaybıyla 16.019,27 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi ise %0,12 artışla 38.769,66 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz

Bu sabah Asya piyasalarında ise, ABD’de açıklanacak TÜFE verisi öncesinde ağırlıklı olarak pozitif eğilimli seyir görülüyor. Hang Seng endeksinde teknoloji sektörü hisselerinde yoğunlaşan alımlarla %2’ye varan artışlarla yükseliş eğilimi üçüncü günde de devam ediyor. Kospi, IDX Composite ve Nifty endeksleri de hafif alıcılı seyir izliyor. Nikkei endeksi ise bu sabah Japonya’da beklentileri aşan ÜFE verisinin BoJ’un er geç sıkılaştırmacı patikaya geçiş yapacağı yönündeki beklentileri artırmasıyla %0,67 değer kaybediyor. Şubat ayı verisi aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %0,6 artışlar kaydetti. Shangai endeksi de %0,47 ekside. Çin’de de satış eğilimi ön planda.

ABD vadelilerinde ise alıcılı seyir gözleniyor

Bugün ABD’de NFIB küçük işletme iyimserliği, TÜFE, reel haftalık kazançlar, reel saatlik kazançlar ve bütçe dengesi verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere NFIB küçük işletme iyimserliği Ocak ayı verisi aylık bazda 2 puan düşüşle 89,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Şubat ayı TÜFE verisine ilişkin olarak manşet verinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,4 ve %3,1 seviyelerinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Çekirdek cepheye yönelik beklentiler de aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %3,7 artış yönünde. Bu arada Ocak ayında bütçe dengesi de 21,9 mlr dolar açık vermişti.

Gelecek gündemde neler var

Yarın ABD’de haftalık mortgage başvuruları verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 1 Mart haftasına ilişkin veri haftalık bazda %9,7 artış kaydetmişti. Euro Bölgesi cephesinde de sanayi üretimi verisi izlenecek. Ocak ayı verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %1,7 ve %3 daraldığı tahmin ediliyor. Perşembe günü ABD’de perakende satışlar, ÜFE ve haftalık  işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek. Perakende satışlar Şubat ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %0,8 ve %0,5 artışlar kaydetmesi bekleniyor. ÜFE cephesinde piyasa beklentisi manşet verinin aylık bazda %0,3,  yıllık bazda da %1,2 artışlar kaydedeceği yönünde. Çekirdek verinin de aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %1,9 artması bekleniyor. İstihdam tarafında, haftalık işsizlik maaşı başvurularının 9 Mart’ta biten haftada 219k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 2 Mart haftasına ilişkin süregelen başvuruların da 1,9 mn seviyesindeki seyrini sürdürmesi öngörülüyor. Cuma günü de empire imalat endeksi, sanayi  üretimi ve Michigan tüketici güveni verilerine ek olarak, ithalat ve ihracat fiyatları verileri takip edilecek. Empire imalat endeksi Mart ayı verisinin aylık bazda 4,6 puan düşüşle -7 seviyesine  gerilemesi öngörülüyor. Sanayi üretimi verisinin aylık bazda değişim kaydetmemesi bekleniyor. Michigan tüketici güveniverisinin Mart ayında 0,2 puan artışla 77,1’e yükselmesi bekleniyor. İthalat ve ihracat fiyatlarınının da Şubat ayında aylık bazda %0,3 artış kaydettiği öngörülüyor.

Kaynak: Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı