Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bölge dışındaki bazı ülkelerin Güney Çin Denizi’nde sorun yaratmamaları ve bölgenin istikrarını bozmamaları gerektiği belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, bugün başkent Beijing’de düzenlenen basın toplantısında, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin açıklamasına atıfta bulunarak Güney Çin Denizi’nde barış ve istikrarın korunmasının Çin ve ASEAN ülkelerinin ortak çabalarıyla sıkı sıkıya bağlantılı olduğunu kaydetti.

Anlaşmazlıkların doğrudan tarafı olan ülkelerin diyalog, istişare ve müzakere yoluyla rasyonel ve uygun çözümler araması gerektiğine dikkat çeken sözcü, denizde barışın korunmasının  Çin ve ASEAN ülkelerinin ortak çabalarına dayanması gerektiğinin de altını çizdi. Wang, bunun 2002 yılında imzalanan Güney Çin Denizi Taraflar Eylem Deklarasyonu’na da uyduğunu kaydetti.

Sözcü, Çin’in dostluk ruhu içinde tarihi ve hukuki olgulara saygı gösterdiğini, tüm taraflarca kabul görecek çözümler aradığını dile getirdi.

Çin’in iyi niyetinin suistimal edilmesine ve uluslararası deniz hukukunun çarpıtılmasına müsaade etmeyeceğini ifade eden Wang, bölge dışındaki bazı ülkelerin Güney Çin Denizi’nde sorun yaratmaması ve bölgenin istikrarını bozmaması gerektiğini kaydetti.

Hibya Haber Ajansı