Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bilim ve teknoloji ekosistemine yeni bir soluk kazandıracak bilim merkezinin; Türkiye Yüzyılı’nın mimarı olacak gençleri bilim ve teknolojiyle buluşturacağını belirterek, şunları söyledi:

"Küresel rekabetin bilim, teknoloji ve katma değerli üretim üzerinden şekillendiği 21. yüzyılda “Teknoloji Üreten, Güçlü Türkiye”yi inşa ettik. Milli Teknoloji Hamlesi’ni gerçekleştirerek ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıma yolculuğunda en önemli yol arkadaşımız gençlerimizle birlikte yürüdük. Bayraktar TB-2, Akıncı, Kızılelma, Bayraktar TB-3, Anka, Kaan, Hürjet, TCG Anadolu, Altay, Togg ve Kaan. Milli Teknoloji Hamlemizin gurur kaynağı olan bu ürünlerin her birinin arkasında güçlü bir irade var."

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile gençlere hayallerinin peşinden koşma imkanı sunduklarını belirten Bakan Kacır, "Gençlerimizin Nuri Demirağların, Vecihi Hürkuşların, Şakir Zümrelerin, Nuri Killigillerin akamete uğramış serüvenlerini tamamlama kararlılığına şahit olduk. Ne mutlu ki Milli Teknoloji Hamlesi’ni omuzlayan, bu ülkeyi daha ileriye taşıma derdinde olan azimli, birikimli, çalışkan TEKNOFEST kuşağı var. 81 şehrimizde kurduğumuz Deneyap Teknoloji Atölyelerimizle gençlerimizi bilim ve teknoloji dünyasıyla buluşturuyoruz. Robotik kodlamadan, tasarım ve programlamaya, nesnelerin internetinden havacılık ve uzay teknolojilerine pek çok yenilikçi teknoloji alanında 3 yıllık ücretsiz eğitim imkanı sunuyoruz. Merak eden, sorgulayan, araştıran, keşfeden, çözüm üreten bir gençliğin peşinde, tüm imkânlarımızı seferber etmekten asla geri durmuyoruz." diye konuştu.

Bakan Kacır, Geleceğin Teknoloji Yıldızları Programı kapsamında 81 şehirdeki Deneyap Teknoloji Atölyelerine öğrenci başvurularının devam ettiğini belirtti.

Gerçekleştirilen 5 bin 200’den fazla bilim fuarı ile 510 bin öğrenci ve 5 milyondan fazla ziyaretçide bilimsel farkındalığı yeşerttiklerinin altını çizen Bakan Kacır şöyle devam etti:

"Destek verdiğimiz 102 bilim şenliği ile 500 binin üzerinde vatandaşımızı bilimle buluştururduk, onlara bilimin eğlenceli dünyasını keşfetme fırsatı tanıdık. Bugüne kadar büyük ölçekli 10 bilim merkezimizi bilim ve teknoloji ateşini yakmak için vatandaşlarımızın, özellikle gençlerimizin hizmetine sunduk. 5 ilimizde daha bilim merkezi kurulmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ziyarete açık olan bilim merkezlerimizde 7’den 77’ye 11 milyon vatandaşımızı ağırladık. Bilim merkezlerimizdeki eğitim atölyelerinde 865 binin üzerinde gencimizi bilimin göz kamaştırıcı dünyasıyla buluşturduk."

25 milyon lira bütçeyle desteklediğimiz, sergi ve atölye alanları ile toplam 4 bin 400 metrekare alana sahip Bilim Merkezinin; gençlerin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırırken, geleceğin bilim insanlarının keşfedilmesini de sağlayacağını dile getiren Bakan Kacır, "6 farklı atölye ile “doğa ve iklim”, “temel bilimler ve yenilenebilir enerji” temalarında sergileri barındıran bilim merkezimiz, öğrencilerimize interaktif bir öğrenme deneyimi sunacak. Gençlerimiz, edindikleri teorik bilgileri pratiğe dökme ve kendi projelerini geliştirme imkanı elde edecek. Mars’a yolculuk ve Mars’ta yaşamla ilgili bilgiler edinilebilecek sergiyi de Denizli Bilim Merkezimizde ziyaretçilerimizle buluşturuyoruz. Denizli Büyükşehir Belediyemiz tarafından bilim merkezi bünyesinde kurulan planetaryum ile de gençlerimize gökyüzünü ve uzayın derinliklerini keşfetme fırsatı sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı