Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, törende yaptığı konuşmada kritik teknolojilerde tam bağımsızlık anlayışıyla güçlü üretim ve teknoloji geliştirme altyapısı kurduklarını söyledi.

Ar-Ge ve inovasyona her daim öncelik verdiklerini kaydeden Bakan Kacır, savunma sanayinde yüzde 80’leri bulan dışa bağımlılığı yüzde 20’lere indirdiklerini ifade etti. Bakan Kacır, siyasetin eksenini emek ve eser üzerinde yeniden kuran bir Türkiye olduğunu belirterek, şunları kaydetti: 

“Son 22 yılda şehrimize yapılacak yatırımlar için 2 bin 226 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 134,1 milyar lira sabit yatırımın ve 40 bin 600’den fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. İhracatın ve üretimin kenti Denizli’de sanayi çarklarının hızla dönmesi için 594 milyon lira yatırımla 2 yeni organize sanayi bölgesi kurduk ve OSB sayısını 5’e çıkardık.”

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için yaptıkları desteklerden de bahseden Bakan Kacır, “Yerel kalkınmanın sac ayağı, başat aktörü olan KOBİ’lerimizin her daima yanında olduk. 22 yıl önce Denizli’de sadece 75 KOBİ’miz desteklenirken biz, 25 bin 400’den fazla KOBİ’mize 3,1 milyar lira KOSGEB desteği sağladık. Kurduğumuz 15 Ar-Ge, 12 tasarım merkezi ve 1 teknoparkla Denizlili sanayicilerimizin, girişimcilerimizin katma değerli üretim yolculuğunda yanında yer aldık” dedi

Bakan Kacır , TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında 412 projeye ve 573 bilim insanına 1,2 milyar lira kaynak aktardıklarını dile getirerek, “Kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 493 kalkınma projesine 866 milyon lira destek verdik” açıklamasında bulundu.

“Denizli Mesleki Eğitim ve Test Merkezi” projesi sayesinde işletmelerin dijital dönüşüm çalışmalarına faizsiz finansman sunduklarını ve  işletmelerin verimliliklerinde yüzde 20, üretim kapasitelerinde ise yüzde 15 artış sağladıklarını vurgulayan Bakan Kacır, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sanayimizin güçlü üretim performansıyla 2023 yılında ihracatımızı 255,8 milyar dolara taşıdık. İktidara geldiğimizde tüm Türkiye’de organize sanayi bölgesi sayısı 192 iken biz bu rakamı 361’e çıkararak organize sanayi bölgesi olmayan il bırakmadık. OSB’lerimizde çalışan sayısını 415 binden 2,6 milyona çıkardık. Denizli’de üretim altyapısını güçlendirecek, sanayimizi katma değerli üretime yönlendirecek ve uluslararası rekabetçiliğini güçlendirecek adımları bir bir atmaya devam ediyoruz. Organize sanayi bölgelerimizin altyapı ve üstyapı projelerine son 22 yılda 594 milyon lira kaynak aktardık.”

Bakan Kacır, istihdam konusunda da önemli adımlar attıklarını belirterek, Toplam 5,3 milyar lirayı aşan yatırımla hayata geçirilen 11 üretim tesisinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Teknik tekstilden tıbbi aromatik bitkilere, otomotivden prefabrik yapı elemanlarına kadar çok geniş bir yelpazede faaliyet yürüten ve yatırım teşviklerimizle hayata geçen bu üretim tesisleri şimdiden bin 500 vatandaşımıza istihdam kapısı oldular” diye konuştu.

Denizli’de açtıkları Model Fabrika’dan bahseden Bakan Kacır, sözlerini şöyle noktaladı:

“Denizli’de 15 Ar-Ge Merkezi, 12 de tasarım Merkezi kurduk. Sanayimizin verimliliğin artırılması ve dijital dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması adına “Denizli Model Fabrika” yı da şehrimize kazandırıyoruz. Model fabrikamız bünyesinde dijital dönüşüm, sürekli iyileştirme, yalın üretim gibi konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunacağız."