Uluslararası üne sahip marka değeri değerlendirme kuruluşu “Brand Finance” tarafından 29 Şubat'ta yayınlanan 2024 Küresel Yumuşak Güç Endeksi Raporu'nda, Çin'in ulusal yumuşak güç endeksinin önemli ölçüde artarak Japonya ve Almanya'yı geride bıraktığı ve ilk kez üçüncü sıraya yükseldiği açıklandı.

Brand Finance, 100'den fazla ülkeden 170 bini aşkın katılımcının yer aldığı bir anketin sonuçlarına dayanarak hazırlanan raporda, Birleşmiş Milletler'in (BM) 193 üye ülkesini ilk kez derecelendirdi. Rapora göre, ABD ve İngiltere, yumuşak güç açısından dünyanın en etkili ülkeleri olarak hala birinci ve ikinci sırada yer alıyor. Çin'in ulusal yumuşak güç endeksi, önemli ölçüde artış göstererek Japonya ve Almanya'yı geride bıraktı ve yumuşak güç endeksinde ilk kez üçüncü oldu. 

Raporda yumuşak güç, özellikle bir ülkenin kültürü, siyasi değerleri ve dış politikası olmak üzere, diğer ülkeler üzerinde etki ve ikna gücü sağlayan unsurlar bütünü olarak tanımlanıyor. Buna göre, Çin'in toplam puanının geçen yıla göre 6.2 puan artarak 65'ten 71.2'ye yükseldiği ve dünyada yumuşak gücü genişletme açısından ilk sırada yer aldığı kaydedildi.

Hibya Haber Ajansı