Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile yaılan stratejik toplantıda terörle mücadele alanında Türkiye’nin ABD’ye çok net bir mesajı olduğunun altını çizen Keçeli, “Biz onlara PKK YPG ve FETÖ ile ilgili beklentilerimizi net bir şekilde ilettik. Müttefik bir ülkenin ülkemizin güvenliğini hedef alan terör örgütleri ile iş birliği yapmasının asla kabul edilemez olduğunu belirttik. Ve Türkiye-ABD Stratejik ilişkilerinin daha fazla derinleşmesindeki en büyük engelin ABD’nin YPG’ye vermekte olduğu destek olduğunu aktardık.” dedi.

Bu çalışma grubunun görüşmelerinde DEAŞ’la mücadele konusunun da ele alındığını belirten Keçeli, gelecek dönemde terörle mücadele konusunda teknik düzeyde düzenli istişareler yapılması konusunda mutabık kalındığını dile getirdi.

Görüşmelerde bölgesel konuların da ele alındığını ifade eden Keçeli, “Bunların başında Gazze geliyordu. Hem çalışma grupları hem de Sayın Bakanımızın, Blinken ile yaptığı görüşmenin en fazla zaman ayırılan kısmı Gazze’dir. Biz Gazze’de acil ve tam ateşkesin sağlanması bunun hemen ardından iki devletli kalıcı bir çözüme dönük bir sürecin başlatılması gerektiğini güçlü bir şekilde tekrar Amerikalılara ilettik. Ukrayna Rusya savaşı da ele alındı. Biz gerek Ukrayna gerek Rusya için şartlar oluştuğunda her iki taraf için de gerekli zemin oluştuğunda barış müzakerelerine dönülmesi gerektiğini savunuyoruz. Karadeniz’deki seyri sefer güvenliğinin sağlanması konusu da ele alındı. Ayrıca suriye konusu da gündemimizdeydi. Burada her iki taraf da siyasi sürecin tekrar başlaması gerektiği konusunda mutabık.”

Keçeli konuşmaların arasında Azerbaycan Ermenistan arasındaki durumunda olduğunu ve bu konuda devam eden barış görüşmelerinin desteklendiğini vurguladı.

Gelecek dönemin programı hakkında konuşan Keçeli şunları aktardı:

“Ankara’da Irak’la bir güvenlik zirvesi gerçekleştirmiştik. Bu toplantıya Sayın Bakanımız Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanımız Yaşar Güler, MİT Başkanımız İbrahim Kalın katılmışlardı. Güvenlik zirvesinin bir sonraki toplantısı yarın Bağdat’ta yapılacak. Yine aynı formatta olacak. Görüşmelerde güvenlik ve askeri iş birliği konuları öncelikli gündem maddesi olacak. Terörle mücadelede ortak bir anlayış geliştirilmesi ve bu doğrultuda atılabilecek somut adımlar yarın masada olacak. Ziyarette güvenlik konuları dışında iki ülke arasındaki iş birliği alanları da ele alınacak. Bunların başında enerji konusu geliyor. Iraktaki doğal gaz kaynaklarının geliştirilmesi ve bunların uluslararası pazarlara sevk edilmesi konusundaki görüşmeler gerçekleştirilecek. Irak-Türkiye boru hattından sevkiyata başlanabilmesi için Irak’taki tüm tarafların karşılıklı diyalog ve anlayış çerçevesinde mutabakata ulaşmasını ve sevkiyatın en kısa sürede başlamasını ümit ediyoruz.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın bu görüşmelerden sonra Bakü’ye geçeceğini söyleyen Keçeli “Burada Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan bakanları üçlü toplantısının 9’uncusunu gerçekleştirilecek. Ana gündem maddesi bağlantısallık konuları olacak.” diye konuştu.

Keçeli, Gazze’ye yapılan insani yardımlar ve buradan gerçekleştirilen tahliyeler konusunda rakamları şöyle açıkladı:

“10 Mart’ta yaklaşık 3 bin tonluk insani yardım taşıyan 7. gemimiz mısırın El Ariş limanına ulaştı. Böylelikle başından beri yaptığımız yardım 40 bin tonu aştı. Havadan yardımlarda destek sağlamak üzere yaklaşık 9 bin ton tıbbi yardım ve bebek malzemesi ilettik. Bunu Ürdün makamları hava yoluyla Gazze’ye ulaştırıyorlar. Bir diğer konu da vatandaşlarımız ve KKTC vatandaşlarının Gazze’den tahliyesi. Bu sabah itibarıyla bin 489 vatandaşımızı, KKTC vatandaşı ve onların yakınlarını Gazze’den tahliye ettik. Hala tahliye etmeye çalıştığımız bir grup vatandaşımız var onları da en kısa sürede Gazze’den tahliye etmeye devam edeceğiz.”

Hibya Haber Ajansı