Çin Dışişleri Bakanlığı, İki Toplantı olarak anılan Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHM) ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi’nin (ÇHSDK) yıllık toplantılarının tüm süreçte halk demokrasisini yerine getirmek için önemli bir platform olduğunu belirtti.

İki Toplantı kısa süre önce sona erdi. Birçok yabancı uzman, İki Toplantı’nın  Çin demokrasisini yakından tanıyabildikleri önemli bir pencere olduğunu, Çin’de tüm süreçte halk demokrasisinin canlılığını ve dinamizmini yansıttığı görüşünü dile getirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin bugün başkent Beijing’de düzenlenen basın toplantısında konuyu değerlendirdi.

Wang Wenbin’in verdiği bilgilere göre, Çin Komünist Partisi 18. Ulusal Kongresi’nin düzenlenmesinden bu yana geçen süre içinde her yıl İki Toplantı süresince, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ÇUHM ve ÇHSDK’ye katılan heyetlerle 59 kez grup tartışmasına katıldı ve ÇUHM temsilcileri ve ÇHSDK üyeleriyle derin görüş alışverişinde bulundu.  Öte yandan, bu yılki Hükümet Çalışma Raporu’nun halkın beklentilerini daha etkin şekilde yansıtmak ve halkın önerilerini toplamak için internet dahil tüm olanaklar kullanıldı ve yoğun çaba harcandı.

Wang’ın aktardığına göre, Çağdaş Çin ve Dünya Enstitüsü tarafından yapılan anketin sonuçlarına göre, 23 ülkeden ankete katılanların yüzde 90’ı, Çin’in ulusal yönetim kapasitesini takdirle değerlendirdi. Harvard Üniversitesi Kennedy Okulu’nin geçen 10 yılı aşkın süre içinde Çin’de yaptığı anketin sonuçlarına göre, Çin vatandaşlarının Çin hükümetine olan tatminlik oranının yıllardır yüzde 90 üstünde seyrediyor.

Wang Wenbin, Çin’in önümüzdeki günlerde daha geniş katılımlı, daha verimli ve daha standartlı tüm süreçte halk demokrasisini geliştireceğini belirtti.   

Hibya Haber Ajansı