Dün piyasalarda neler oldu

ABD piyasaları Şubat ayı TÜFE verisinin detaylarına ilişkin öne çıkan endişelere ek olarak, TikTok cephesindeki gelişmelerle genel olarak satıcılı seyir izledi

Manşet olarak piyasa beklentilerine yakın seviyede gerçekleşen Şubat ayı TÜFE verisi, esasında çekirdek bazda  fiyat baskılarındaki yapışkanlığı ve katılığın devam ettiğini ortaya koymuştu. Özellikle hizmet enflasyonunda devam eden yüksek seyir söz konusu görünümde belirleyici olan unsurlar arasında öne çıkıyor. Bu çerçevede, Mart ayı FOMC toplantısında para politikasının seyri konusunda daha ihtiyatlı bir tavır sergilemesi öngörülüyor. Fed Başkanı Powell’ın da, verilere bağlı bir görünüm ve daha tarafsız bir ton benimsemesi beklentiler dahilinde bulunuyor.

Söz konusu beklentiler ışığında 2 yıllık tahvil faizi %4,61 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizi %4,18 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise dün 0,02 puan artışla 13,86 seviyesine hafifyükseldi. Faiz patikasına ilişkin olarak, federal fonlama oranının  Mart toplantısında %5,25-5,50 bandında tutulacağına yönelik beklenti piyasalarda %99 oranında fiyatlanıyor. Mayıs ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine gidilmesine yönelik olasılık da %10,5’e gerilerken, Fed’in ilk 25 baz puanlık faiz indiriminin Haziran’da gerçekleşeceği yönündeki beklenti piyasalarda %58,3 oranında fiyatlanarak baskınlığını koruyor.

Dün ayrıca, ABD Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada, 352 "evet" oyuna karşı, 65 "hayır" oyu alan "Amerikalıları Yabancı Düşmanlarca Kontrol Edilen Uygulamalardan Koruma Yasası" başlıklı tasarı kabul edildi. Tasarı, TikTok'un Çinli ana ortağı ByteDance şirketinin firmayı satmasını, aksi takdirde TikTok'un ilgili uygulama marketlerinden 5 ay süreyle veya tamamen yasaklanmasını öngörüyor. Cumhuriyetçiler ve Demokratların  ortak oylarıyla kabul edilen tasarıya destek verenler, Pekinmerkezli ByteDance firmasının TikTok aracılığıyla elde ettiği Amerikan vatandaşlarına ait bilgilerin Çin yönetimine iletildiğini  savunuyor. Tasarıya karşı çıkan Kongre üyeleri, TikTok'un veri toplayıp Çin'e ilettiği iddiasının ispata muhtaç olduğunu ve uygulamanın yasaklanmasının ifade özgürlüğünü kısıtlama anlamına gelebileceğini ileri sürüyor. TikTok'un yönetimi ise bu  iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve ABD'de diğer sosyal medya platformları gibi tamamen Amerikan yasalarına göre çalıştıklarını iddia ediyor. Tasarının Temsilciler Meclisinde   büyük çoğunlukla geçmesinin ardından, gözler tasarının  gönderildiği Senatoya çevrilmiş durumda. ABD Başkanı Joe Biden ise tasarıyı, masasına gelmesi durumunda, ulusal güvenlik hassasiyeti nedeniyle imzalayacağını açıklamıştı.

Söz konusu gelişmeler ışığında dün teknoloji sektörü hisseleri %1 düşüşle değer kaybetti. Nvidia hissesi %2 gerilerken, Meta ve Apple hisselerindeki düşüşler daha ılımlı kaldı. The VanEck Semiconductor ETF’i %2,4, değer kaybıyla düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

S&P 500 endeksi %0,19 düşüşle 5.165 seviyesine gerilerken, Nasdaq endeksi %0,54 değer kaybıyla 16.177 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi ise %0,10 artışla 39.043 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz

Bu sabah Asya piyasalarında da, ABD’de beklenen ÜFE verisi öncesinde karışık seyir hakim. Japonya’da bugün tamamlanan ücret görüşmeleri sonrası ilk genel tahmin Cuma günü açıklanacak. Yerel basından gelen raporlar, büyük firmaların yüksek ücret artışları teklif ettiğini gösterdi. Ücretlerdeki artışın TÜFE’de yaratacağı yukarı yönlü baskıya ilişkin beklentiler BoJ’un sıkılaştırmacı patikaya geçiş yapacağına yönelik beklentileri artırıyor. Söz konusu gelişmeler ışığında erken saatlerde %0,3 ekside seyreden Nikkei endeksinin şu saatlerde alıcılı seyir izlediğini takip ediyoruz. Çin cephesinde de yetkililerin %5 büyüme hedefi kapsamında devlet fonlarının  bireysel ve kurumsal tarafta eski ekipmanların yenilenmesini teşvik etmesini taahhüt ettiği yönündeki haber akışları sonrası Çin endeksleri genel olarak ekside. Hang Seng endeksi de %0,87 düşüş kaydediyor. KOSPI endeksinde ise yükselişler  %1’e yaklaşırken, IDX Composite ve Nifty endeksi hafif alıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde ise hafif toparlanma eğilimi gözleniyor.

Bugün ABD’de perakende satışlar, ÜFE ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek. Perakende satışlar Şubat  ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %0,8 ve %0,5 artışlar kaydetmesi bekleniyor. ÜFE cephesinde piyasa beklentisi manşet verinin aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %1,2 artışlar kaydedeceği yönünde. Çekirdek verinin de  aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %1,9 artması bekleniyor. İstihdam tarafında, haftalık işsizlik maaşı başvurularının 9 Mart’ta biten haftada 219k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 2 Mart haftasına ilişkin süregelen  başvuruların da 1,9 mn seviyesindeki seyrini sürdürmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var

Yarın ABD’de empire imalat endeksi, sanayi üretimi ve Michigan tüketici güveni verilerine ek olarak, ithalat ve ihracat fiyatları verileri takip edilecek. Empire imalat endeksi Mart ayı verisinin aylık bazda 4,6 puan düşüşle -7 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Sanayi üretimi verisinin aylık bazda değişim kaydetmemesi bekleniyor. Michigan tüketici güveni verisinin Mart ayında 0,2 puan artışla 77,1’e yükselmesi bekleniyor. İthalat ve ihracat fiyatlarınının da Şubat ayında aylık bazda %0,3 artış kaydettiği öngörülüyor.

 

Kaynak: Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı