Bugün ne bekliyoruz? ABD ÜFE verisi öncesinde Asya piyasalarında karışık bir seyir izlenmektedir. Bu sabah Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,38, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,76 geriledi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,00 düştü. Güney Kore Kospi Endeksi %0,70 yükselirken küçük sermayeli şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi %0,27 düştü. Japonya’da, ücret artışlarının para politikası değişikliğini destekleyeceği yönündeki spekülasyon artarken Japonya hisse senedi endekslerinde bir miktar alıcılı bir seyir hâkim. Nikkei225 Endeksi bugün %0,33, Topix Endeksi %0,48 yükseldi. Japonya’da otomotiv ve elektronik devlerinin de aralarında bulunduğu birçok büyük şirket ücret görüşmelerinde sendikaların taleplerini kabul ederek yirmi beş yılın en yüksek ücret artışlarını yaptı. Ücret artışlarının küçük ve orta ölçekli şirketlere yayılması durumunda Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ), para politikasında -Özellikle negatif faiz stratejisinde- değişikliğe gidebileceği beklentisi artıyor. ABD endekslerinde karışık kapanışın ardından vadeliler ÜFE verisi öncesinde hafifçe alıcılı bir açılışı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları ise düşüşle açılışa hazırlanıyorlar.

ABD’de ÜFE ve perakende satış verileri

ABD’de salı günkü şubat TÜFE verisinin ardından bugün aynı döneme ilişkin ÜFE rakamları açıklanacak. Piyasanın tahmini şubatta ÜFE’nin aylık %0,3, yıllık %1,1 arttığı, çekirdek ÜFE’nin aylık %0,2, yıllık %1,9 arttığı yönünde. Ocakta, ÜFE aylık %0,3, yıllık %0,9, çekirdek ÜFE aylık %0,5, yıllık %2,0 artmıştı. Piyasa tahminiyle uyumlu TÜFE rakamları risk iştahını artırdıysa da piyasanın ÜFE rakamları öncesinde temkinli olduğu görülmektedir.

ABD’de bugün ve yarın sırasıyla şubat ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri açıklanacak. Perakende satış hacminin şubatta aylık %0,8 arttığı tahmin ediliyor. Ocakta aylık %0,8 azalırken yıllık %0,65 artış olmuştu.

Yurt içinde konut satışları

TÜİK bugün şubat ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıklayacak. Türkiye genelinde konut satışları ocakta yıllık %17,8 azalarak 80 bin 308 ile Şubat 2023’ten beri en düşük değeri almıştı. Ayrıca, bugün TCMB’nin haftalık bazda yayımladığı menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verileri takip edilecek.

Piyasalarda dün ne oldu? Avrupa hisse endeksleri hafta ortasında pozitif bir görünüm ortaya koydu. Fransa’da CAC 40 Endeksi %0,62, İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %0,31 ve Almanya’da DAX Endeksi %0,14 arttı. ABD tarafında hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %0,30 civarında artarken Nasdaq Bileşik Endeksi yaklaşık %0,25 düştü. S&P 500 Endeksi ise (5.175 puan) yatay hareket etti. Dolar Endeksi (DXY) 102,7 puana gerilerken EUR/USD paritesi %0,26 artışla 1,10 düzeyinde işlem gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 3,7bp artışla %4,19’a çıktı. Kıymetli madenlerden ons altın %0,83 değerlenerek 2.176USD’ye yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol %2’lik artışla varil başına 83,8USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30) Eurostat, Euro Bölgesi ocak ayı sanayi üretimi rakamlarını yayımladı. Bölge’nin sanayi üretimi aylık bazda %3,2 ve yıllık bazda %6,7 geriledi. Böylece piyasanın aylık %1,8 ve yıllık %2,9’luk beklentisinden daha sert düştü. Ayrıca İngiltere’nin de aynı döneme dair sanayi üretimi açıklandı. İngiltere’de sanayi üretiminin aylık bazda değişmemesi beklenirken %0,2 düştü. Yıllık bazda ise %0,5 arttı ancak beklentilerin altında kaldı. Ülke ekonomisi (GSYH) ocakta aylık bazda %0,2 büyürken yıllık bazda %0,3 küçüldü. GSYH verileri piyasa beklentilerine paralel gerçekleşmiş oldu.

BIST 100 Endeksi dün 8.910-9.091 puan aralığında işlem gördü. Kapanışa doğru etkili olan satışlarla Endeks %1,75 düşerek gün içi en düşük olan 8.910 puandan kapanış yaptı. Endeks’in işlem hacmi ise 91,31mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında yatay alıcılı fiyatlamalar görüldü. Gram altınsa 20 TL değerlenerek yeniden 2.250 TL civarına yükseldi. Yurt içinde ekonomik veri akışı sakin seyretti.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı