Demokrat Parti Şanlıurfa İl Başkanı Mustafa Polat 17 Eylül 1967 tarihinde idam edilen Başbakan Adnan Menderes'i anlattı.

"BUGÜN 17 EYLÜL DEMOKRASİMİZİN KARA GÜNÜDÜR:

Bugün 17 Eylül 61 yıl önce Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırdırmış ve bunun bedelini idam kararı ile ödemiş Demokrasi kahramanı Başbakan Adnan Menderes ve Arkadaşları Dış işleri bakanı Zorlu ve Maliye Bakanı Polatkan 'nın asıldığı kara bir gündür.

14 Mayıs 1950' de " Yeter artık söz milletindir" diyerek Demokratik bir yolla Milletin çok büyük bir ekseriyetiyle sandıkta Beyaz bir Devrim yaparak İktidara gelen bir iktidarın anti demokratik bir yolla başbakanlığı elinden alınıp Yassı ada mehkemesinde " Sizi buraya tıkan kuvvet böyle istedi" diyerek uydurmalarla ve haddi hesabı olmayan akıldan ve izaandan mahrum iftiralarla yargılanan ve idam sehpasına giderken de " Allah milletimize zeval vermesin" diyen Merhuma Menderes ve Arkadaşlarının idam edildiği gündür.

Memleket sever feragat ve metanet sahibi Adnan Menderes idam sehpasına giderken " Hayyata veda etmek üzere olduğum şu anda Devletim ve milletime ebedi saadetler dilerim" diyen Milletperver ve vatansever bir Demokrasi aşığının idam edildiği gündür.

Yassı ada mehkemesi kukukun katledildiği yerdir.

Yassı ada mahkemeleri tam bir hukuk feciasıdır.

Türkiye' de Demokrasinin önünü tıkamış ve dünya da ittibar kaybetmesine sebep olmuştur ve ondan sonra gelen bütün darbelerinde anası olmuştur.

Eğer 1960 darbesi olmasaydı demokrasimiz işleseydi batı demokrasilerinde olduğu gibi sandıkla gelinip ,gidilseydi bugün demokrasimiz batı demokrasilerinde olduğu gibi mükemmel bir Demokrasi ve ekonomi de daha ileri seviyelerde olurdu ve bu gün içinde bulunduğumuz sıkıntılar olmazdı.

Başbakan Menderes tek adam, tek parti sultasına son vermiş isimden ve resimden olan Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmış ve milleti nesneden özneye çıkarmıştır.

Devleti hizmetkar , millet'i efendi etmiştir.

Saltanatı yıkılan elit ve seçkin tabaka " Hessollar ve Celollar iktidarı elimizden" aldı diyenlerin saltanatına son vermiş Demokrasinin kurallarını oturtmuş.

Türkiye ' yı Barajlara, yollara kavuşturmuş ülkede başta tarım ve sanayi olarak kalkınma hamlesini başlatmıştır.

İlk icraatı Ezan'ı asli şekline Arapçaya çevirmiş ve din derslerini okullar da mecburi yapmıştır.

Ülkenin maddi ve manevi kalkınmasını istemeyen dış güçler ve onların burada ki maşaları Kahraman ordumuzun içinde 37 kişiyi ayarlayarak Demokrat Parti'yi İktidardan uzaklaştırıp devlete el koymuştur.

Türkiye Büyük Millet Meclisini fesh ederek siyasi faaliyetleri askıya almıştır.

Bunların öyle gözleri dönmüş ki Kahraman ordumuzun başın da bulunan ve Milli iradenin emrinde bulunan Demokrat Genel Kurmay başkanı Orgeneral Erderlhun paşayı ' da yassı ada mehkemesinde idamla yargılayıp idama mahkum etmişlerdir.

Bu hüküm daha sonra ömür boyu hapse çevrilmiştir.

Ordumuzun içinde ne kadar Demokrat, milli ve gerçek Atatürk ' çu anti Amerikancı olan bütün Subay ve Astsubayları emekli etmiştir 350 general ve 5 bin assubay.

Bu güruh eğer gerçekten Atatürkçü olsalar dı Menderes Chp Aydın il başkanı idi.

Atatürk Aydın ' a giderken Menderes Atatürk ' u il başkanlığına davet etmiş ve Atatürk Menderes'i keşf etmiş fikirlerini beğenmiş ve Milletvekilli yapmıştı Atatürk 'un demokrasiye hediye ettiği bir Başbakan'a bu şekilde muamele etmezdi.

Bu güruhun öyle gözü dönmüş ki Menderes'in ailesinden cellat parası, kefen parası ve ip parası, yemeğin parası olarak 150 TL tahsil etmişlerdir.

Türkiye ' ye bu utancı yaşatanlar her hatırlandığında nefretle anılıyorlar ve hayırla yad edilmiyorlar.

Fakat Başta Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşları her zaman milletin gönlünde hayırla ve dualarla anılıyorlar.

 Demokrasi Kahramanı Menderes ve arkadaşları Polatkan ve Zorlu ' ya Rahmetle ve minnetle anıyoruz Ruhları şad mekanları cennet olsun inşallah.

Bu ülkenin maddi ve manevi kalkınması için onların verdiği mücadele her zaman bize göstermiş ışık ve yol gösterici olacaktır.

Ve bizi hizmet için Kamçılayacaktır.

Mustafa Polat Şanlıurfa Demokrat parti il başkanı"