Parlamentoda kabul edilen yasaya göre kadın cinayeti gelecekte ülkenin en ağır cezalarından biri olan 40 yıla kadar hapis cezasına yol açabilir.

Hırvatistan artık Avrupa'da kadınların cinsiyete dayalı öldürülmesini belirli bir suç haline getirecek şekilde ceza yasasını değiştiren üçüncü ülke oldu.

Hırvatistan Parlamentosu, 20 yaşındaki bir kadının ilişki içinde olduğu bir polis memuru tarafından öldürülmesi olayının ardından yasa değişikliğini kabul etti.

Geçen yıl Hırvatistan'da 12 kadın partnerleri ya da tanıdıkları bir erkek tarafından öldürüldü. Kıbrıs ve Malta da daha önce benzer kanunları kabul etmişti.

BİANET'in derlediği verilere göre ise, Türkiye'de erkekler, 2023’te en az 333 kadını ve 28 çocuğu öldürdü. Erkekler, 18 kadına tecavüz etti, 371 kadını seks işçiliğine zorladı, 355 kadını taciz etti, 123 çocuğu istismar etti. Erkekler 745 kadını yaraladı. Verilere göre kadınların yüzde 64’ünü birlikte olduğu erkekler öldürdü. 2023’te 214 kadını kocası, sevgilisi gibi en yakınındaki partnerleri, 57 kadını, abi, baba, oğul gibi aile üyeleri, dört kadını akrabası, 21 kadını arkadaşı, 11 kadını damadı, 11 kadını komşusu, bir kadını çalışanı bir kadını da korucu erkekler öldürdü. 13 kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

 

Hibya Haber Ajansı