Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, “ifade özgürlüğünü koruduğunu” iddia eden ABD’nin devlet gücüyle bir şirkete baskı yapmasının ironik olduğunu belirtti. 

ABD’nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns bugün yaptığı açıklamada, “Çin’in ABD’nin TikTok uygulamasını yasaklaması konusunda sergilediği tutum ironiktir, çünkü Çin hükümeti sosyal medya platformlarına denetim sistemini de uyguluyor.” ifadesini kullandı. 

Sözcü Wang bugün Beijing’de düzenlenen olağan basın toplantısında Burns’un açıklamasına tepki gösterdi. 

Wang, “Çin’in yabancı sosyal medya platformlarına uyguladığı politikalar, ABD’nin TikTok’a aldığı önlemlerden çok farklıdır. Ülkemizin hukukuna uygun olan tüm sosyal medya platformlarının Çin piyasasında faaliyet göstermelerini olumlu karşılıyoruz. Bütün yabancı şirketlere aynı ve ayrımcı olmayan politikalar uyguluyoruz.” diye konuştu. 

Wang, “ABD’nin hukuklarına göre sicillendirilen TikTok’un işleyişi yasaldır ve ABD tarafının denetim altına alındı. Ancak, ABD’nin ilgili kurumları devlet gücüyle TikTok’a yasaklama ve zorla satın alma gibi tedbirleri uygulamak istiyor. İfade özgürlüğünü koruma iddiasını ortaya çıkaran ve kendisini serbest piyasa olarak tanımlayan ABD, devlet gücüyle bir şirkete baskı yapıyor. Bu, gerçekten ironiktir.” diye açıkladı. 

Hibya Haber Ajansı