Tarfin Tarım A.Ş.’nin fon kullanıcısı olduğu işlemde, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. finansal danışman, Vakıf Katılım Bankası A.Ş. satış aracısı ve İSFA İslami Finans Danışmanlık Tic. Ltd. Şti. de danışma komitesi olarak yer aldı.  Bu adım çiftçiler için finansman kaynaklarında önemli bir yenilik olarak kaydedilirken, aynı zamanda Türkiye finans piyasasında TÜRİB tarafından yayımlanan TÜRİB Ekmeklik Buğday Fiyat Endeksi'ni temel alan varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihracından sonra piyasadaki ikinci finansal ürünü kazandırdı.

Tarfin Genel Müdürü Mehmet Memecan “Tarfin olarak, ekonominin en önemli yapıtaşlarından biri olan tarım sektörünü güçlendirmeye ve çiftçilerimizin yanında yer almaya olan bağlılığımızı sürdürüyoruz. Kamu sektörünün bu alanda geniş etki yaratan projeleri hayati önem taşırken, özel sektörün de tarımın ilerlemesine katkıda bulunması kaçınılmaz bir görev haline gelmiştir." dedi.

Gerçekleştirilen sukuk ihracı ile tarım sektörü adına önemli bir iş birliğine imza attıklarını belirten Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Bankamız ve Tarfin tarafından oluşturulan getiri yapısıyla birlikte, üretim dönemi ile hasat dönemi arasında buğdayın fiyatında yüzde 100’ün üzerinde oluşabilecek artış riskine karşılık çiftçilere finansal koruma sağlıyoruz. Bu yenilikçi ürün sayesinde yatırımcılar, tarım emtia fiyatlarına doğrudan erişebilen yeni bir yatırım aracına kavuşmuştur. Tarımsal üretimi teşvik etmek, yatırımcılara finansal danışmanlık vermek ve destek olmak bizim için oldukça kıymetli. Daha önce Tarfin’in yanı sıra Altınmarka Gıda, Tarım Kredi Holding, CarrefourSA, Tarım Kredi Tedarik, Tiryaki Agro gibi tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösteren çeşitli şirketlerin borçlanma aracı ihraçlarını gerçekleştirmiştik. Yine ülkemizde bir ilki gerçekleştirerek dijital tarım platformu Tarfin ile buğday fiyatına endeksli sukuk ihracına imza attık. Ülkemizin bugünü ve yarınları için sorumluluk almaya, katma değeri yüksek projeleri desteklemeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali şunları söyledi:

"Türkiye Ürün İhtisas Borsası olarak misyonumuz, sadece bir işlem platformu olmakla kalmayıp, çiftçilerimizin finansmana erişimini kolaylaştırarak tarım sektörünün istikrarlı büyümesini ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Bu amaca hizmet eden en son yenilik Türkiye’nin ilk TÜRİB Ekmeklik Buğday Endeksi’ne dayalı sukuk ihracıdır ve bu vesileyle Borsamız tarım sektörüne yönelik finansal ürünlerin tasarımında önemli bir rol üstlenmiştir. TÜRİB olarak, ihracın başarılı bir şekilde tamamlanmasında emeği geçen ve iş birliği içinde olduğumuz tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etmek isterim. Tarfin Tarım A.Ş., Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş., Kalkınma Yatırım Varlık Kiralama A.Ş., Vakıf Katılım Bankası A.Ş., ve İSFA İslami Finans Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.’yi tarım sektörümüzün finansmanı için yeni kapılar açılmasına önayak oldukları için kutluyor, bu tür yenilikçi projelerde gelecekte de birlikte çalışmayı umuyorum.”

Hibya Haber Ajansı