Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi ve Kamuoyu Vakfı tarafından yayınlanan sandık anketine göre, oylamada Putin oyların yüzde 87'sini kazandı.

Pazar akşamı kampanya merkezinde yaptığı konuşmada Putin, Batı'nın seçimlere yönelik eleştirilerini görmezden gelerek destekçilerine bunun "beklendiğini" söyledi.

Putin konuşmasında ''Bizi alkışlamalarını mı bekliyordun? Bizimle silahlı bir çatışmada savaşıyorlar… Amaçları gelişmemizi kontrol altına almak. Elbette her şeyi söylemeye hazırlar” diye konuştu.

Putin, sınırı Ukrayna yanlısı askeri birliklerin son baskınlarından koruduğunu iddia ederken ve başkan olarak asıl görevinin Ukrayna'daki savaş "savunma kapasitesini ve orduyu güçlendirmek" olacağını söylerken, zafer konuşmasında savaş ön planda ve merkezdeydi.

NATO ile doğrudan bir çatışma potansiyeli sorulduğunda Putin şunları söyledi: “Modern dünyada her şeyin mümkün olduğunu düşünüyorum… Herkes bunun tam kapsamlı bir üçüncü dünya savaşına bir adım olacağını anlıyor. Kimsenin bununla ilgilendiğini sanmıyorum."

Alexei Navalny'nin ölümyle ilgili ilk kez konuşan Putin Kremlin'i eleştiren kişinin ölümünden kısa bir süre önce batıdaki Rus mahkumlarla değiştirilmesine onay verdiğini iddia etti. "Maalesef yaşananlar oldu" dedi. "Tek bir şartla kabul ettim: Onu değiştiririz ve geri gelmez. Fakat hayat bu."

Oyların yüzde 75'ini sayımını tamamlayan Rusya seçim komisyonu, oyların yüzde 87,14'ünü alarak Putin'in önde olduğunu açıkladı. İkinci sırada ise Komünist Parti adayı Nikolai Kharitonov yer aldı.

Putin'in öngörülebilir zaferi karşısında, Rusya muhalefeti kendi güç gösterisini bir araya getirmeye çalıştı. Pazar günü öğle saatlerinde Navalny'nin dul eşinin çağrısı ile Moskova ve Rusya'nın diğer şehirlerindeki birçok sandık merkezinde uzun kuyruklar oluştu.

Seçimler batılı ülkeler tarafından hızla eleştirildi. ABD ulusal güvenlik konseyi sözcüsü John Kirby "Bay Putin'in siyasi muhalifleri nasıl hapsettiği ve başkalarının ona karşı yarışmasını nasıl engellediği göz önüne alındığında, seçimlerin özgür ya da adil olmadığı açık." dedi.

Hibya Haber Ajansı