ABD hisse senetleri geçen Cuma , bu yılki ralliyi tetikleyen teknoloji bağlantılı büyük şirketlerin öncülüğünde düşerken, yatırımcılar bu hafta yapılacak FED toplantısı öncesinde, beklenenden daha güçlü gelen enflasyon verilerinin ardından Fed'in Haziran ayında faiz indirimi yapabileceği yönündeki beklentilerini dizginledi.

Çekirdek CPI (ABD çekirdek enflasyonu) bir önceki yıla göre +%3,8 ile tahminlerin biraz üzerinde geldi. Verinin açıklandığı gün piyasalar pek dikkate almama eğilimindeydi. Ama iki gün sonra ÜFE (ABD üretici fiyatları) ile geldi. Yıllık bazda %1,2'lik tahmine karşı %1,60 artış gösterirken, aylık bazda +%0,30'luk beklentiye karşı +%0,60 artış gösterdi. Burada göz yummak zordu ve nihayet %4,07'lik desteğine tutunan ABD 10 yıllık tahvilinin getirisi %4,3'e yükseldi.

Cuma günü açıklanan verilere göre, ABD fabrikalarındaki üretim Şubat ayında beklenenden fazla arttı, ancak imalat yüksek faiz oranları nedeniyle engellenmeye devam ettiği için Ocak rakamı keskin bir şekilde aşağı yönde revize edildi. Ayrıca Michigan Üniversitesi'nin genel tüketici duyarlılığı endeksine ilişkin ön veriler de bu ay 76,5 olarak gerçekleşti. Tahmini rakam ise 76,9'du.

Uluslararası Enerji Ajansı, son aylık raporunda piyasanın bu yıl açık verebileceğini açıklarken, talep büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti ve aynı zamanda OPEC+ politikası nedeniyle dünya arz dinamiklerini de aşağı yönlü ayarladı. Bu çerçevede, Rusya'daki petrol tesislerini vuran Ukrayna'nın yanı sıra Orta Doğu'da, özellikle de Kızıldeniz'de jeopolitik sürtüşmeler yüksek olmaya devam ediyor. Son olarak, ABD'nin haftalık stokları geçen hafta, Ocak ayının sonundan bu yana ilk kez sürpriz bir düşüş kaydetti. Fiyatlar açısından Brent ham petrolü 85 usd civarında yüksek işlem görürken, WTI 80,80 usd civarında işlem görüyor.

Bakır Londra'da iyi performansını sürdürerek metrik ton başına 9.000 ABD Doları seviyesine yaklaşıyor. Bu yükselişin nedeni, Çin'in bakır üretimini azaltmayı planlaması nedeniyle arz tarafında yatıyor. Altın ise , iki güçlü haftanın ardından nefes aldı ve 2160 USD seviyesinde işlem gördü.

Bitcoin (BTC), perşembe günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 73.830 dolara ulaştıktan sonra 68.000 dolar civarında. Bitcoin Spot ETF'leri, çarşamba günü bu borsa ürünlerine net giriş rekoru kırarak hala yükselişi körüklüyor. Tek bir günde ETF'lere en az 1,05 milyar dolar aktı. Genel olarak, on Bitcoin Spot ETF'nin yönetimi altında 57,86 milyar dolarlık varlık var ve bu da dolaşımdaki tüm Bitcoin'lerin %4,16'sını temsil ediyor. Bu arada Ethereum (ETH) bu hafta %4 düştü. Öte yandan kripto para birimi, kendi rekorunu kırmış olan Bitcoin'in aksine, Kasım 2021'de ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4.800 $'a henüz ulaşamadı. Birçoğu, varlığın da Wall Street'in taze parasından yararlanabilmesi için Ethereum Spot ETF'yi sabırsızlıkla bekliyor. Ancak şimdilik bu konu ABD düzenleyicisinin gündeminde değil.

Bu hafta hiçbir Merkez Bankasından faiz değişikliği beklenmese de, herşey merkez bankalarıyla ilgili.. Japonya Merkez Bankası Salı günü, hafif bir faiz artırımı olasılığıyla taşırken, Nikkei gazetesinin Cumartesi günkü haberine göre, Japonya Merkez Bankası'nın bu yılki ücret görüşmelerinde büyük firmaların 2024 yılı için ücretleri %5,28 oranında artırmayı kabul ettiğini, bunun son 33 yılın en ağır maaş artışları olduğunun açıklanmasının ardından Salı günü negatif faiz oranı politikasına son vermesi bekleniyor. Çarşamba günü dikkatleri çekecek olan tabii ki Fed olacak. Güncellenmiş nokta grafiği ile para politikasının gidişatı hakkında daha fazla bilgi edinmeyi bekliyoruz. İsviçre ve İngiltere Bankasından da perşembe günü herhangi bir değişiklik beklenmiyor.

Son bir iki haftadır Mehmet Şimşek ve Cevdet Yılmazın açıklamalarıyla sakinleştirilmeye çalışılan yurtiçi piyasalarda gündem ise gündem TCMB’nin faiz kararı ve beklenti değişim olmaması yönünde.

Manşette öne çıkanlar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ilave sıkılaşma adımları çerçevesinde, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim işlemlerinde faiz oranını yükseltti. Değişiklik ile kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı aylık referans orana 189 baz puan eklenerek belirlenecek. Daha önce orana 131 baz puan ekleniyordu. Yeni yönteme göre, nakit çekim veya kullanım işlemlerinde (Kredili mevduat hesapları için de geçerli) hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,42'den yüzde 5,00'e, azami gecikme faiz oranı yüzde 4,72'den yüzde 5,30'a çıkarıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Politika dokümanlarımız da ne yazdıysak onları adım adım kararlı bir şekilde hayata geçireceğiz”.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Ülkemizi Türkiye Yüzyılı başında yeni bir anayasaya kavuşturmak zorundayız.

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve İspanya MB Başkanı Pablo Hernandez de Cos, Avrupa Merkez Bankası'nın Euro bölgesi enflasyonundaki düşüşün ardından Haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğini söyledi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı