18 Mart zaferinde Alman pilot Serno'nun rolü

MEHMET BAYER - 18/03/2024- HİBYA - Çanakkale Deniz Savaşı'nın kazanıldığı 18 Mart 1915 tarihinde Osmanlı ordusu adına görev yapan Alman Pilot Yüzbaşı Erich Serno'nun söz konusu günde yaptığı keşif uçuşu ve verdiği istihbarat bilgileri, zaferin elde edilmesinde önemli rol oynadı.

Dr. Öğr. Üyesi Erdal Korkmaz, HİBYA muhabirine yaptığı açıklamada, 1. Dünya Savaşı'na Almanya'nın yanında katılan Osmanlı Devleti'nin, müttefiki olan bu ülkeden temin ettiği 415 uçak, 390 pilot ve 1740 uçak bakımcı personelin cephelerde etkinlik gösterdiğini anımsattı.

Savaşın başında 6 uçak ve 6 pilota sahip olan Osmanlı Devleti'nin, uzak cephelerdeki harp harekatının icrası için Alman Başkomutanlığından 2 Alman tayyare bölüğü ve havacı personel talep ettiğini, bu talebin uygun görülerek ilk etapta 24 uçak ile 12 Alman sivil pilot ve 32 Alman sivil teknisyenin Osmanlı ordusu emrine verildiğine işaret eden Korkmaz, bu sırada Fransa cephesinde yaptığı başarılı uçuşlarla öne çıkan Alman Pilot Üsteğmen Serno'nun da Osmanlı ordusu emrinde görevlendirildiğini bildirdi.

Korkmaz, Üsteğmen Serno'ya Osmanlı ordusuna havacı personel yetiştirme ve havacılık konularında danışmanlık etme görevi verildiğini, bu kapsamda Serno'nun 3 Ocak 1915 tarihinde padişah iradesiyle rütbesinin yüzbaşılığa yükseltilerek, Tayyare Mektebi Müdürü yapıldığını ifade ederek, ''Yüzbaşı Serno Tayyare Mektebi Müdürü olarak görev yaptığı dönemde, Osmanlı başkomutanlık vekaletinin emri doğrultusunda, Yeşilköy'deki mevcut tesislerin büyütülmesinden işe başlamış, pilot ve teknisyenlerin eğitimlerini organize etmiş, uçuş meteorolojisi ile motor bakım müdürlükleri, Osmanlı Balon Birliği ve Osmanlı Topçu Ölçme Birliği'nin kurulmasında etkili olmuştur. Ayrıca, Osmanlı deniz havacılığının oluşturulmasında, Türk pilot ve rasıtlarının Almanya'da eğitim almasında, Osmanlı ordusuna uçak temininde ve cephelerde 17 tayyare bölüğü kurulmasında katkı sağlamıştır.'' diye konuştu.

Serno'nun deniz zaferinin kazanılmasındaki etkisi

Dr. Öğr. Üyesi Erdal Korkmaz, Serno'nun en önemli katkısının Çanakkale Muharebeleri sırasında gerçekleştiğini, 18 Mart 1915 tarihinde yaptığı keşifle İtilaf Donanması'nın boğazı geçmek amacıyla 40 savaş gemisiyle harekete geçtiğini belirlediğini söyledi.

Bu durumun Çanakkale'deki Türk topçu mevzilerinin tertiplenmesine ve Nusret Mayın Gemisi'nin döşediği mayınlarla büyük bir zafer kazanılmasına etki ettiğini aktaran Korkmaz, ''İtilaf Donanması bu harekat sırasında birçok savaş gemisini kaybederken, aynı gün içinde bölgeden çekilmek zorunda kalmıştır. Serno, yaptığı bu keşifle hem Çanakkale Boğazı'nın hem de İstanbul'un işgal edilmesinin önüne geçilmesine katkı sağlamıştır.'' dedi.

Korkmaz, ayrıca Serno'nun muharip bir pilot olarak, Çanakkale üzerindeki ilk hava muharebesini 2 Mayıs 1915'te parabellum tabancasıyla İtilaf Devletleri uçaklarına ateş etmek suretiyle gerçekleştirdiğini vurguladı.

Serno'nun 1. Dünya Savaşı boyunca yaptığı özverili çalışmaların ve özellikle 18 Mart 1915'teki keşfinin yadsınamayacak katkılar olarak ön plana çıktığına işaret eden Korkmaz, bu yönüyle Serno'nun 1. Dünya Savaşı'na birlikte katılan Osmanlı ile Almanya'nın iş birliğinin bir sonucu olarak tarihteki yerini aldığını sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı